Podívejte se na graf, který názorně ilustruje, jak drasticky se proměnil hudební průmysl

Nejedná se o žádnou novinku, českým Facebookem však čerstvě prolétla x-tá varianta na časový graf prodeje muziky podle americké asociace RIAA, který stojí za to připomenout, skutečně totiž názorně ilustruje, jak se v posledních letech transformuje celý hudební průmysl.

Graf znázorňuje výnosy z prodeje hudby na nejrůznějších nosičích. Zatímco na sklonku 70. let tvořily největší tržby gramofonové desky a osmdesátá léta patřila kazetám, v devadesátkách zažil hudební průmysl nebývale zlaté období kompaktních disků s vrcholem zhruba na přelomu století. Nutno podotknout, že v našem regionu zažívají CD vrchol o něco později.

S příchodem nového století však dochází k ostrému pádu a tržby z prodeje muziky se v USA postupně propadají dokonce pod úroveň 80. let (ceny jsou přepočítané na dolar z roku 2017, takže berou v potaz inflaci).

Za pádem prodeje klasických nosičů stojí samozřejmě web, YouTube, pirátství a další fenomény současné internetové éry. Hudební průmysl tedy hledá nové způsoby, ale pomalu – setrvačnost starých pořádků jen podporuje warez. Nutno podotknout, že v tomto směru si hudební svazy mohou podat ruku s filmovým průmyslem, který trpí stejnou absencí flexibility.

Zhruba někdy okolo roku 2015 konečně dochází ke zlomu, hudební průmysl se odráží ode dna a tržby začínají opět růst. Hlavně díky novému formátu – streamování, které se díky rychlému, levnému a pomalu všudypřítomnému internetu šíří napříč světem a nadobro zabíjí klasické nosiče, ale i prodej MP3, o kterém si ještě před pár lety mnozí mysleli, že nahradí klasická CD.

Nástup komerčního streamování skrze nejrůznější platformy roste podobným tempem jako kdysi prodej optických nosičů, ale vzhledem k tomu, že se jedná o nový monetizační kanál, který roste prakticky z nuly, bude mu trvat ještě roky, než se vyrovná někdejší zlaté éře. A dost možná k tomu ani nikdy nedojde, hudba je totiž díky internetu už z principu dostupná různými kanály.

Diskuze (30) Další článek: Listujeme novým Computerem: proč stačí mobil s Androidem za čtyři tisíce?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,