Podle odhadu má Facebook již 180 000 serverů

Internetové služby zažívají obrovský rozmach a s tím samozřejmě souvisí i nutnost dostatečného výpočetního výkonu pro zpracování všech potřebných dat.

James Hamilton, který se specializuje na design dataceter a jejich systémy, zveřejnil na svém blogu odhady počtu serverů Facebooku. Data získal z nové zprávy o spotřebě energie Facebooku a jeho zařízení.

Facebook se pyšní výbornou efektivitou s indikátorem energetické efektivity 1,07 (PUE), na jeden watt dodané energii do serveru je tak ztráta pouze 0,07 W pro ostatní systémy. Google má (pravděpodobně kvůli některým starším technologiím z dřívější doby) PUE 1,14.

infographic.png
Infografika o spotřebě energie Facebooku a jeho serverů (Zdroj: Facebook)

Facebook minulý rok spotřeboval 532 milionů kWh energie, z toho 509 milionů kWh připadlo na datacentra zajišťující provoz sítě. Pokud roční energii přepočteme na potřebný výkon se započtením efektivity, dojdeme k číslu 54,27 MW a při započtení průměrného serveru s příkonem 300 W tak vychází počet serverů kolem 180 000. Množství serverů Facebooku roste velmi rychle, v roce 2009 jich měl Facebook kolem 30 000 a v roce 2010 už 60 000

V případě Googlu je ale spotřeba i počet serverů několikanásobně vyšší. Datacentra Googlu, kterých má dle odhadů kolem 40, spotřebovala celkem 260 MW a jejich počet je přes jeden milión po celém světě.

 

Diskuze (24) Další článek: Synaptics uvádí vylepšené dotykové technologie pro zařízení s Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , ,