Potřebujete velké a rychlé úložiště? Do prodeje míří první malé 16TB SSD, které má i vlastní procesor

Kapacita největších dostupných SSD rychle roste a dohání i klasické pevné disky, které ale zatím dokáží velmi slušně bojovat z pohledu poměru ceny a kapacity. Pokud jde ale o rekordní kapacity u SSD, s jednou novinkou se pochlubila firma NGD Systems.

SSD řady Catalina 2 od NGD Systems jsou totiž dostupné jak ve verzi s kapacitou 4 TB nebo 8 TB, ale také 16 TB. Jedná se přitom o malé 2,5palcové disky s rozhraním U.2, které využívají PCI Express 3.0 x4 (NVMe). Pokud přežijete větší velikost, můžete si dokonce pořídit i 32TB SSD.

Klepněte pro větší obrázek
SSD Catalina 2 od NGD Systems mají 2,5palcovou velikost s kapacitu až 16 TB i vlastní procesor ARM

Spotřeba je i přes vysokou kapacitu velmi nízká – 12 W (0,75 W/TB), zatímco konkurenční řešení mají dle vyjádření 25 W a více při podobné konfiguraci. Jednou z hlavních předností je také použití samostatného procesoru na bázi 64bitové architektury ARM, který se jako výpočetní platforma nachází v rámci každého SSD řady Catalina 2.

NGD Systems to nazývá „In-Situ“ a tato technologie má pomoci lépe škálovat výpočetní a úložný systém u velkých řešení (datacentra, superpočítače), kde lze díky tomu ušetřit náklady na infrastrukturu dříve řešenou pomocí dodatečných procesorů, pamětí nebo grafických karet.

Klepněte pro větší obrázek
Architektura řešení, kde se platforma In-Situ s procesorem nachází mezi řadičem flash pamětí a vrstvou rozhraní NVMe

Běžný 2U server pojme 48 těchto SSD s celkovou kapacitou 768 TB a s využitím integrovaných procesorů lze dosáhnout až 500x zlepšení při hledání (uváděn je test na vzorku 3 milionů vektorů). Záruka na SSD je tři roky, ale cena veřejně nebyla oznámena.

Diskuze (2) Další článek: Příští rok přinese minimálně 66 nových emoji. Třeba růžového plameňáka a další nezbytnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,