Praha láká na sdílená kola. S Lítačkou půjde jezdit zdarma až čtyřikrát denně

Z domu na poštu, od metra do práce a podobné kratší jízdy má zprostředkovat nový bonus pro majitele Lítaček. Praha podepsala dohodu s provozovateli bikesharingových služeb Rekola a Nextbike a umožní lidem s dlouhodobým cestovním kupónem využívat sdílená kola bez dalšího placení. Každý může takto denně jet až čtyřikrát, zdarma je vždy prvních 15 minut. (Jízda zdarma se týká cestujících, cyklodopravu pochopitelně dotuje město.)

V aplikacích Rekola a Nextbike bude třeba nejprve zaregistrovat účet s platnou elektronickou předplatní jízdenkou pro území Prahy. Služby si samy zjistí, jestli kupón ještě platí a cestující má na bezplatné zapůjčení nárok. Město novinku spustilo dnes. Zatím jde o pilotní test. Jak a jestli bude fungovat i po podzimu, zatím není jasné.

Chceme motivovat lidi k ještě vyššímu využívání hromadné dopravy a nabídnout jim ještě pohodlnější a rychlejší cestu i v místech, kde MHD nenabízí tak časté intervaly,“ říká ředitel ROPID Petr Tomčík.

Rekola má v Praze okolo 1000 kol. Při platbě za jednotlivé jízdy si účtuje 24 Kč za 30 minut. K dispozici je i předplatné za 50 Kč měsíčně (čtyři 30minutové jízdy v ceně) nebo 195 Kč měsíčně (neomezený počet 30minutových jízd). Zvláštní výhodu pak mají majitelé karet MultiSport, ti mohou denně jet dvakrát po 60 minut.

Také Nextbike má v hlavní městě okolo 1000 kol. Jedna 30minutová jízda taktéž stojí 24 Kč. Měsíční tarif za 149 Kč poskytuje neomezený počet půlhodinových jízd, studenti platí jen 99 Kč. Členové klubu IKEA Family rovněž platí jen 99 Kč. Majitelé MultiSportu mají stejně jako u Rekoly dvě hodinové jízdy denně zdarma.

Diskuze (25) Další článek: YouTube po odsouzení zpěváka R. Kellyho za sexuální zneužívání ruší jeho kanály

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,