Proč iPad dokáže číst soubory z flash disku až teď? Craig Federighi z Applu to vysvětlil

Jednou z novinek oznámených na WWDC je zdánlivá maličkost týkající se iPadu, respektive systému iPadOS – podpora prohlížení a práce se soubory na flash disku nebo jiné externí paměti, která je připojená přes USB-C port. Možná se také ptáte, proč něco tak triviálního neuměl iPad od začátku? Teď jsme dostali odpověď. 

Šéf softwaru Applu Craig Federighi to prozradil v podcastu AppStories a v rozhovoru s Johnem Gruberem, který ho kromě jiného podrobně vyzpovídal právě o novinkách v operačních systémech. Absence podpory souborového systému z  pohledu externí paměti měla jediný důvod - bezpečnost. Pro Apple se jedná o „starou technologii“ a místo toho razí nové způsoby, které jsou bezpečnější - synchronizace a sdílení přes iCloud případně jednoduché posílání přes AirDrop.

Sám Craig Federighi označil klasický způsob, který známe z desktopových operačních systémů, jako návrat do devadesátých let, ale chápe, že někteří stále potřebují pracovat s flash disky, SD kartami a podobně.

Nějakou dobu ale trvalo, než inženýři Applu přepsali systém tak, aby souborový systém byl zcela oddělen od jádra operačního systému. Jednalo se o náročný úkol, který byl ale nutností, protože právě otevřený souborový systém je obrovským nebezpečím, protože usnadňuje hacknutí zařízení, infekci případným virem a podobně.

Finální verze iPadOS bude dostupná na podzim tohoto roku, stejně jako iOS 13 pro iPhony, nové verze macOS, tvOS a watchOS.

Diskuze (138) Další článek: Microsoft připravuje nový Flight Simulator. Zaujme špičkovou grafikou i satelitními daty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,