Proč Kellnera a PPF bolí z koupené O2 hlava

PPF pokračuje s čistkami v O2 a řeší, co s klesajícími tržbami a ziskem. Další investice se prodraží a firmu opouští schopní lidé. Nový šéf do firmy láká lidi z GTS.

Krátce poté, co PPF převzala od španělské Telefóniky vládu nad operátorem O2, se začalo s úklidem. Dnes už Petr Kellner a jeho tým drží otěže nad akvizicí za 63 miliard korun více než půl roku a čistky stále nekončí. Z O2 už odešlo k pěti stovkám lidí a není vyloučeno, že přibydou další.

PPF chce z nepružného molocha, jenž v sobě zamotal struktury sloučeného Eurotelu s Českým Telekomem, udělat výrazně vzdušnější podnik, možná něco na způsob vymezující se Air Bank. Právě tahle banka se vyznačuje velice tenkou hierarchií a i v O2 se teď o něco takového snaží. Výrazná redukce stavů se týká i středního a vyššího vedení. Současné stavy se snížily pod pět tisíc zaměstnanců.

Mnozí zaměstnanci O2, se kterými Connect.cz průběžně komunikuje, mluví o „celkem drsných čistkách“ a konci starých časů, kdy ze španělské centrály nebylo do Prahy příliš vidět. Nové vedení ruší až stovky služebních automobilů a zavádí přísnější morálku. Jsou to ovšem kroky, které je nutné udělat.

Dividendami vyprázdněný podnik

O2 byl neefektivní podnik, který sice mohl pohodlně přežívat v dobách hojnosti, kdy tuzemský telekomunikační regulátor nic nedělal a nástup masové obliby chytrých telefonů a mobilních dat byl v nedohlednu. Teď ale operátorům celkově ve velkém padají výnosy, volání a SMS jsou komoditou a na základě aukce kmitočtů se musí stavět rychlé LTE sítě, o optických spojích ani nemluvě.

Klepněte pro větší obrázek
Dědictví po dividendách odvedených do Španělska. Foto: Týdeník Euro

O2 si při současných tržbách nemůže dovolit investovat další miliardy korun do budování nejenom mobilních sítí nové generace, i proto část sítě buduje společně s T-Mobilem. Výrazně zaostalá je také síť pevných přípojek k internetu. Optické sítě jsou v případě Kellnerovy nové investice spíše zbožným přáním, v O2 se proto z velké části dívají také na chystané dotace na rychlý internet, které zřejmě od příštího roku spustí Evropská unie.

Tohle všechno je důsledek dojení zdejší pobočky španělským mateřským podnikem, který během několika let působnosti na našem trhu odvedl do teplých krajin na dividendách téměř 80 miliard korun. Ty teď zásadním způsobem chybí.

O2 může mít alespoň jednu útěchu, podobné je to také u konkurence. To je ale tak všechno. Finanční ukazatele reflektují vývoj na telekomunikačním trhu. O2 během šesti let přišla v tržbách o 17 miliard korun a zisk se zúžil o šest miliard. Poklesy navíc pokračují. V posledním čtvrtletý spadly výnosy o 8,9 procenta a provozní zisk o 12 procent. O2 ubývají také zákazníci.

 

Telefónica z české O2 během svého působení na dividendách odvedla téměř 80 miliard.

 

„PPF tenhle podnik bude stát ještě hodně peněz, více, než se původně myslelo,“ popisují zdroje Connect.cz. Snižování stavů a další hledání úspor je logicky na pořadu dne. Velkým aktuálním tématem v O2 je například výrazné zjednodušování informačních systémů. Těch se po spojení Českého Telekomu s Eurotelem a následně Telefónikou ve firmě akumulovalo několik. Spolupracují těžkopádně, duplikují se a stojí hodně peněz (což dost připomíná tuzemské státní IT systémy). Výsledkem změn má být systém v podstatě jeden a úspory ve stovkách milionů.

Odchody ceněných techniků

Probíhající rychlé změny ne všichni nesou dobře a vedle propouštěných lidí z O2 utíkají i ti, kteří jsou pro firmu naopak cenní, tedy lidé kolem technologií (je třeba stavět LTE a optiku). Bývalých schopných zaměstnanců O2 se nyní na trhu pohybuje poměrně velká část. Velcí hráči z oblasti telekomunikací a datových center pro Connect.cz potvrzují, že registrují řadu zájemců o práci.

Klepněte pro větší obrázek
Z molocha udělat štíhlý podnik. Foto: E15

Nový šéf O2 Tomáš Budník se tak nachází v situaci, kdy musí odchody kvalitních lidí lepit, jak se jenom dá. Jako bývalý šéf GTS, která nyní spadá pod T-Mobile, respektive jeho vlastníka Deutsche Telekom, si logicky do firmy tahá své bývalé kolegy právě odsud. „Aktuálně probíhá nábor dalších a dalších lidí z GTS a Air Telecom,“ potvrzuje zdroj z prostředí telekomunikací.

Budníkovo lepení děr sice může být hodně aktivní, podle některých lidí z trhu ale tyto personální změny mohou mít vliv na výkon celé technologické sekce O2. „Firma je vlivem těchto odchodů a příchodů v určitém fázi zakonzervovaného stavu, který může trvat třeba rok,“ tvrdí zdroje. Z toho, co se v O2 aktuálně na personálním poli děje, to do jisté míry vypadá, že se do firmy vrací zárodky z Českého Telecomu, kde působil i Budník. Přichází i lidé napojení na státní kontakty.

Přesunout síť do správy Huawei

K pružnějšímu reagování na nepředvídatelný telekomunikační trh mají O2 pomoci také plány, které už se v PPF nějakou dobu hodně aktivně probírají. Ve strategických prospektech se píše, že by se podnik mohl rozdělit. Ze samotné O2 by tak v podstatě zůstala pouze obchodní část a zákaznická podpora, zatímco technika by pak přešla pod samostatnou firmu.

Komunikační sítě jsou pro operátory obecně největší přítěž, jejich budování a provoz stojí hodně peněz a energie. O2 také jako dominantní poskytovatel internetového připojení v Česku podléhá regulaci Českého telekomunikačního úřadu.

Klepněte pro větší obrázek
Nový šéf O2 Tomáš Budník do firmy bere své bývalé kolegy z GTS. Foto: Týdeník Euro

PPF proto podle informací Connect.cz zvažuje, že síť bude outsourcovat, podobně jako je to běžné na mnoha světových trzích. Velice aktivní je v tomto ohledu Huawei, který by chtěl provozovat i síť Vodafonu. Číňané se dlouhodobě nijak netají tím, že tohle je byznys, který je v Česku velmi zajímá. Rozdělení O2 na více částí by pomohlo také v různých kombinacích internetových a mobilních balíčků.

Protože i když se v O2 dějí divoké věci, stále se tam vedle úspor ve velké míře řeší to, jak najít nový byznys a přinést nové peníze. Na pořadu dne je logicky napojení na další podniky PPF, zejména Home Credit a Air Bank. Tomáš Budník chce rovněž výrazně zjednodušit nabídku samotného mobilního operátora a více se otevřít zákazníkům. Důraz padne také na kouzlení s datovými tarify a jejich propojování s dalšími službami.

Komplikované vztahy

Pro operátory obecně se otevírají nové možnosti v byznysu s datovými centry, cloudy a informačními technologiemi. O2 je v tomto ohledu historicky silné, Deutsche Telekom ale začal po spojení T-Mobilu s T-Systems a GTS hodně šlapat a chrlí novinky a produktové plány.

 

V O2 existují plány na rozdělení. Provoz sítě by se mohl outsourcovat, zájem o ní má Huawei.

 

O2 se vedle toho stále profiluje se svojí IP televizí O2 TV, to ale není nikterak zázračný obchodní artikl, i přes dřívější masivní reklamní kampaně.

Ne zrovna jednoduchá situace celé O2 měla údajně poznamenat také vztahy mezi Petrem Kellnerem a dosavadním šéfem investic PPF Martinem Štefunkem. Ten na této pozici nedávno skončil. Některé zdroje říkají, že Kellner není s investicí do O2 úplně spokojený a Štefunko je ten, který tuto záležitost organizoval. Spolupráce obou manažerů v záležitosti O2 má ale na několika úrovních nadále trvat.

O2 ve výsledku po provedení náročných změn nemusí být špatný artikl v celém portfoliu PPF. Zvlášť v době, kdy Home Credit v Rusku naráží na současnou atmosféru a v Číně mu začíná růst nevítaná konkurence.

Diskuze (29) Další článek: Oficiálně: Windows 9 bude mít premiéru 30. září

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,