Prodeje počítačů a notebooků rostou raketovým tempem. Nejvíce z toho těží Apple

Zatímco minulý rok jsme mohli jednotlivá čtvrtletí sledovat postupný růst v prodeji počítačů a notebooků, v prvním čtvrtletí letošního roku už je vidět neuvěřitelný růst prodejů, alespoň dle analýzy trhu od společnosti IDC.

Meziročně se v prvním čtvrtletí letošního roku prodalo o 55,2 % více počítačů a notebooků, což je opravdu extrémní růst v tak velkém odvětví. Z pohledu konkrétních čísel se jedná o 84 milionů prodaných kusů zařízení v podobě počítačů, notebooků a hybridů. Do této statistiky nespadají čisté tablety ani servery.

Klepněte pro větší obrázek

Z pohledu počtu prodaných kusů se na jedničce na trhu s podílem 24,3 % drží Lenovo, které prodalo 20,4 milionu strojů. Za ním je ale už velmi blízko HP s tržním podílem 22,9 % a 19,2 milionu prodaných zařízení. Na třetím místě je s velkým odstupem Dell (tržní podíl 15,4 %) a na čtvrtém se stále drží Apple. Ten ale vyniká v meziročním růst o 111,5 %, takže zatímco minulý za stejné období prodal 3,2 milionu Maců, tentokrát to během tří měsíců bylo 6,7 milionu. Tržní podíl tak Apple meziročně zvýšil z 5,8 % na 8 %.

Klepněte pro větší obrázek

Na páté místo spadl Acer, který také výrazně rostl o 73,5 % a prodal 5,8 milionu zařízení. Tržní podíl se mu sice zvýšil z 6,2 % na 7 %, Apple mu ale unikl. Všichni ostatní výrobci drží dohromady tržní podíl 22,5 % s 18,8 milionu prodaných zařízení.

Tyto statistiky tak skvěle ukazují, proč výroba všech možných čipů a dalších komponent nestíhá – poptávka je zkrátka obrovská po celém světě.

Cestovní plán pro kvantové počítače podle IBM

Diskuze (43) Další článek: Elektromobily jsou počítače. Platí to i pro bugy, smůlu si teď vybral Ford Mustang Mach-E

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,