Prošel AMD, Applem, Intelem a Teslou. Jim Keller teď bude navrhovat čipy pro A.I.

Procesorový architekt Jim Keller má po odchodu z Intelu další štaci, zakotvil u kanadské společnosti Tenstorrent. Ta navzdory názvu nemá nic společného s P2P distribucí dat, ale zabývá se vývojem softwaru a čipů pro strojové učení a umělou inteligenci.

Keller usedne hned na tři křesla. Stal se technickým ředitelem (CTO), prezidentem společnosti a zasedat bude i v představenstvu. Dle vyjádření Tenstorrentu bude mít na starost vývoj hardwaru určeného pro tzv. software 2.0. Průmysl postupně přechází na novou generaci programů, jehož algoritmy nepsali lidští programátoři.

Tenstorrent už má na trhu druhý A.I. procesor a letos představí další. Ten současný nazvaný Grayskull má 620 mm² a vyrábí jej GlobalFoundries na 12nm procesu. Čip spočítá až 368 bilionu celočíselných (INT8) operací za sekundu a 92 bilionu operací v plovoucí desetinné čárce (FP16).

Grayskull obsahuje čtyři superskalární procesorová jádra a 120 jader Tensix. Každé z nich má pět RISC jader a 1MB SRAM, celkově tak nese 120 MB vlastní paměti. K tomu má osmikanálový řadič pro LPDDR4 a rozhraní PCIe 4.0 ×16. TDP dosahuje jen 75 W. Výkon je přitom v závislosti na operacích v řadě případů vyšší než třikrát žravější Nvidia Titan RTX.

Klepněte pro větší obrázek
Kariéra Jima Kellera (zdroj: Intel)

Firma již dokončila také návrh nové generace nazvané Wormhole. Zkušenosti Jima Kellera se tak projeví asi až v té přespříští. Architekt, který v posledních dvaceti letech prošel několika hardwarovými společnostmi v Silicon Valley, se tak po dlouhé době bude podílet na produktech, s nimiž běžní smrtelníci nepřijdou do styku.

V AMD pracoval na architekturách K7, K8 a dohlížel i na Zen, Applu pomáhal s prvními procesory vlastní výroby a v Tesle navrhoval čipy pro autonomní řízení. Jen jeho dvouleté angažmá v Intelu je tak trochu tajemstvím a není přímo podepsán za žádným konkrétním produktem.

Intel vyvinul neuromorfní systém schopný emulovat 100 milionů neuronů:

Diskuze (11) Další článek: Renezanční pevnosti slaví překvapivý návrat – v severní Africe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,