Red Hat: Brno a open source jsou zlatá loď

Popovídali jsme si s viceprezidentem Red Hatu Scottem Crenshawem o vývojové centrále v Brně, vývoji open source aplikací, cloudu a budoucnosti Microsoftu.

Red Hat chce „Žít Brno“. A také cloud a open source. O tom, že jedna z nejúspěšnějších open source společností na světě rozšiřuje svůj vývojový tým v moravské metropoli, se psalo a mluvilo mockrát. Poslední plány říkají, že firma hodlá k současným zhruba třem stovkám brněnských zaměstnanců nabrat dalších 150 a do budoucna dost možná nepohrdne dalšími. Red Hat na celou náborovou akci vyčlenil 278 milionů korun s tím, že rovných 100 milionů vložila ve formě dotace Evropská unie.

Red Hatu se v Brně zalíbilo z několika důvodů. Z vrchu působí Jihomoravský kraj, který každoročně rozdělí 100 milionů korun na rozvoj technologického sektoru, z čehož pak mohou těžit nejenom samotné firmy a vědci, ale také studenti vysokých škol. Brno si drží tradiční vysokou úroveň IT vzdělávání a VUT i Masarykovu univerzitu každoročně opustí několik špičkových inženýrů. Přesto jejich počet není tak vysoký, jak by si mnohé firmy představovaly, včetně červeného klobouku.

Tak rychle, jak jen to jde

V Brně se rozšiřujeme tak rychle, jak rychle dokážeme najímat nové lidi,“ popsal v rozhovoru pro Živě.cz náborovou situaci viceprezident Red Hatu Scott Crenshaw. Podle jeho slov není pro Red Hat problém dobré vývojáře zaměstnat, ale shánět je dostatečně rychle. Firma oznámila nová výběrová řízení už před nějakou dobou, inzerátů na volná místa ale na jejich webu visí stále hodně. I proto se vedení rozhodlo spolupracovat s vysokými školami a schopným studentům nabízí práci na částečný úvazek. Kolem 10 procent brněnských zaměstnanců jsou studenti, kteří si při studiu v Red Hatu přivydělávají a získávají praxi.

scottcrenshaw.jpg
Scott Crenshaw je viceprezident Red Hatu pro cloud computing. Hodně otevřený cloud computing.

Red Hat, který se rád chlubí titulem jednoho z nejlepších zaměstnavatelů v Česku, řeší nedostatek hlav náborem lidí z celého regionu. Pracují zde například programátoři a technici z Ukrajiny, Rumunska, Slovinska nebo Polska. „Výhodou je blízkost Slovenska, přichází k nám odsud mnoho kvalitních lidí,“ doplnil výčet zahraničních pracovníků šéf brněnské vývojové centrály Radovan Musil.

Podle Scotta Crenshawa je styl práce vývojářů a dalších zaměstnanců v open source společnosti hodně odlišný od toho, který je možné vidět v jiných softwarových firmách. „V Red Hatu nemusíme brát ohledy pouze na naše zákazníky, akcionáře a zaměstnance, ale také na open source komunitu,“ řekl v rozhovoru v salónku pražského hotelu Diplomat. Každý vývojář má údajně na paměti, jak změny a novinky zapůsobí na tvůrce svobodného kódu. „Když o něčem rozhodujeme, dokonce i v nejvyšších patrech, vždy přemýšlíme nad tím, jak to open source komunita přijme, protože naše výhody i slabosti pochází právě z ní,“ dodal přesvědčeně Crenshaw. Toto přesvědčení údajně zachází až tak daleko, že pokud zákazníci něco chtějí do daného produktu doplnit a open source komunitě a vývojářům se to nezdá, prostě tuto funkci nezačlení.

Nejlepší programátoři nechodí do školy

Red Hat je v pracovní morálce a systému skutečně trochu atypický. Provozuje sice mnoho světových vývojových center (Brno je největší a nejvíce ceněné), ale zároveň pracuje s lidmi, kteří žijí například v zapadlých vesničkách po celém světě. „Open source software má ty výhody, že není tvořen pouze jednou společností, ale větším množstvím firem a různorodých lidí,“ míní Crenshaw. Nadšeně hovořící viceprezident si myslí, že díky tomuto přístupu a systému je právě Red Hat ten, kdo přichází se zajímavějšími inovacemi. „Díky tomuto zavedenému systému máme přístup k mnohem více talentům, než jiné společnosti. Nejlepší programátoři třeba nejdou na vysokou školu a nestoupají po korporátním žebříčku, ale prostě začnou vytvářet skvělý kód,“ popsal fungování vývoje open source aplikací Crenshaw.

redhatklobouklinuxexpo.PNG
Zaměstnanci Red Hatu jsou prý velice loajální. Manažeři firmy nosí na klopě saka odznáček s logem a na letošním VMworldu jsem dokonce spatřil pár lidí, kteří nosili takovéto červené klobouky. Ten na fotce jsem ale fotil na pražském LinuxExpu 2010.

V pražském Diplomatu přítomní šéfové Red Hatu si myslí, že open source se projevuje také v kultuře celé firmy. Ta má například jakýsi otevřený list, do kterého mohou přispívat všichni zaměstnanci. „Občas se tam objeví kritika generálního ředitele a dalších hlavounů,“ popsal Crenshaw. Lidé tak prý mají i touto cestou možnost ovlivňovat chod firmy. „Je to jedna z věcí, která k nám lidi táhne,“ doplnil.

Scott byl v rozhovoru velice kritický ke konkurenci a nebál se často vyzdvihovat produkty Red Hatu takřka do nebeských výšin. Je zároveň horlivým zastáncem otevřeného kódu. Podle jeho slov nikdo neví, kdo kdy v technologické branži přijde s nejlepší a nejžhavější inovací, kterou pak budete chtít ve firmě rychle nasadit. Tím inovátorem může být Microsoft, může jím být Red Hat, může jím být VMware, nebo nově se rodící startup. Právě z důvodu rychlých inovací je podle Crenshawových slov nutné budovat a používat zcela otevřené systémy, ke kterým je pak možné nasadit jakoukoliv novou technologii. „Proč se uzavírat do jedné technologie na dalších 5 nebo 10 let,“ míní fanoušek bostonského NFL týmu New England Patriots.

Devět z deseti cloudových serverů běží na Linuxu

Jako viceprezident Red Hatu pro cloud computing tak naráží například na Microsoft a jeho do jisté míry uzavřené systémy jako Windows Azure, které často uživatele nutí používat pouze jeho technologie. Varuje před nákupem drahých technologií, které vás svojí cenou a uzavřeností zavážou na několik let dopředu k jejich používání a nemožnosti do systému přidat cokoliv nového.

4611.jpg
Brněnský Red Hat sídlí v Králově poli na ulici Purkyňova. Jestli jste dobří, máte rádi open source a chcete práci, běžte to zkusit, volných míst je stále dost.

To je ostatně filozofie celého cloudu, který Red Hat v poslední době tak tlačí. Scottovi se na mračnech líbí mimo jiné elasticita a pružnost. „Jednou z nejzajímavějších věcí na cloudových aplikacích je, že když je píšete, tak nevíte, jak budou populární,“ pouští se do vysvětlování. „Proto je dobré, aby hned od začátku běžely v cloudu. Jakmile totiž napíšete tak populární hru jako Angry Birds, rázem na její provoz potřebujete tisíce, možná desetitisíce serverů,“ pokračuje dále. „Ze začátku ale na takové množství serverů nebudete mít peníze, proto je lepší využít automatického nafukování cloudu,“ myslí si. Není nutné zacházet až do takových extrémů jako jsou zmiňovaní Angry Birds, ale myšlenka je jasná – také lidem v Red Hatu se líbí platit jenom za prostředky, které spotřebujete a reálně potřebujete.

Cloud podle Crenshawa mění zajetá pravidla a snižuje dominantní postavení Microsoftu. „Na běžných serverech ve 22 procentech běží Linux a na 70 procentech Windows. U cloudových serverů je to v 80 procentech Linux,“ řekl v rozhovoru. O jasném převrácení poměrů mluví také fakt, že 9 z 10 největší veřejných cloudů běží právě na Linuxu a open source technologiích. Je jasné, že byznys kolem cloudů je stále velice mladý a poměry se v budoucnu ještě budou měnit a usazovat, i tak je to ale oproti minulosti jasná změna.

Kdo je ten správný

Logicky jsem se proto Scotta zeptal, zda cloud znamená konec pro Microsoft, protože například lidi z VMware mi před měsícem na VMworldu v Kodani řekli, že podobné choutky na odepření potravy Redmondu mají. „Není to konečná pro Microsoft, ale nastala úplně jiná éra,“ míní Crenshaw. Microsoft si začal ohrožení svého postavení uvědomovat a do cloudu se pouští s velkou vervou. „Microsoft začal být v cloudu velice agresivní,“ popsal situaci na trhu viceprezident Red Hatu. Nastolil ale opět velice podobnou taktiku, jako u něj bývá zvykem – snaží se jít s dobou a trendy, ale opět spíše uzavřeně a láká lidi na své produktové portfolio. „Microsoft se snaží být jednička v cloudu, protože vidí, že když mají uživatelé možnost cloudu, mají možnost volby. A Microsoft nemá rád, když mají uživatelé možnost volby. Jejich obchodní model je postavený na tom uzavřít zákazníky v jednom řešení,“ řekl rázně Scott.

img_red_hat_big.jpg
Červený klobou získal cenu pro nejlepšího zaměstnavatele v Česku. Převzal jí šéf brněnské pobočky Radovan Musil (vpravo).

Crenshaw se nenavážel pouze do Microsoftu, ale také do dalšího cloudového giganta – VMware. „VMware se snaží být další Microsoft,“ vyřknul bez mrknutí oka. Když jsem namítal, že VMware se snaží být otevřený a například nenutí vývojáře cloudových aplikací používat pouze jeden jazyk, ale dokáže jich zpracovat větší množství, ukázal se Scott jako pravý zastánce naprosto otevřeného kódu: „Zeptejte se VMware, jestli vám zpřístupní kódy ESX a jakýchkoliv dalších jejich technologií a produktů. To neudělají, protože by přišli o zisk.“ V přirovnávání VMware k Microsoftu pokračoval dále: „Cíl VMware je naprosto jasný a stejný, jako u Microsoftu – abyste používali jejich virtualizaci a na to nabalovali další jejich nástroje.“ Z pohledu naprosto otevřené open source společnosti je to samozřejmě pravda, lidé z VMware a Microsoftu ale naopak argumentují tím, že dobře propojené technologie a nástroje umožňují bezproblémovou a pohodlnou práci. Jde tak trochu o vizi Applu o propojeném a úzce svázaném softwaru a hardwaru, i když ne tak extrémní.

Jakou technologii a programovací jazyk u nás použijete, to je otázkou náboženství,“ vychválil Crenshaw ještě jednou jejich produkty jako OpenShift a další. Dodal ale, že „v následujících pěti letech vidíme dvě cesty pro cloud – jednu pro uzavřený a jednu pro otevřený,“ a bude tedy na zákaznících, kterému dají přednost.

Open source, který vydělává miliony dolarů

I když je Red Hat společností, která se zabývá vývojem open source softwaru, velice se jí daří i ekonomicky. Je kótovaná ne newyorské burze a kromě sešupu v době .com bubliny se její akcie obchodují za poměrně stabilní peníz s tím, že za poslední tři roky je vidět růst. To je dáno vstupem Red Hatu do cloud computingu, který tvoří většinu příjmů. Firma v roce 2011 vydělala 909 milionů dolarů, přičemž 773 milionů bylo z poplatků za provozované služby v cloudu. Zbytek je pak z prodeje klasických produktů jako třeba systému Red Hat Enterprise Linux.

 

Červený klobouk, jehož tržní kapitalizace se pohybuje okolo 9 miliard dolarů, má dobré růstové vyhlídky i do budoucna. V posledním fiskálním čtvrtletí roku 2011 vydělal 245 milionů dolarů a za druhé tři měsíce v roce 2012 už to bylo 281 milionů. Mezi významné zákazníky firmy s téměř 4 tisíci zaměstnanci patří například IBM nebo DreamWorks.

Přes 60 procent vývojářů firmy je mimo Spojené státy a největší centrum je v Brně. Zde se pracuje na všech důležitých projektech firmy. Kromě samotného vývoje softwaru probíhá také jeho testování. Red Hat stojí také za desktopovou distribucí Linuxu Fedora.

Diskuze (43) Další článek: LSI uvedla serverové rozhraní SAS s rychlostí 12 Gb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,