Revolut už korunami dobijete jen kartou. Bankovní převody v lednu skončí

Oblíbený fintech Revolut už sice vystupuje i jako banka, brzy ale trochu zkomplikuje to, jak si do ní posílat peníze. Firma totiž dnes e-mailem a notifikací v mobilní aplikaci oznámila, že k 31. lednu 2022 ruší místní účet v korunách.

Revolut používal účet 5170013317/5500 u Raiffeisenbank, na který bylo možné poslat peníze s vyplněným unikátním referenčním číslem v poznámce. Tato možnost skončí a od února bude možné posílat peníze jen prostřednictvím mezinárodních plateb SEPA. K tomu budete muset znát číslo IBAN, které najdete v aplikaci na tomto místě:

Ikonka profilu → Všechny účty → CZK → SWIFT → IBAN

Prostřednictvím SEPA je možné posílat i koruny, to se ale obvykle pojí s vysokým poplatkem. Bezplatné bývají typicky jen platby v eurech, jenže pak se zase musíte spoléhat na méně výhodný kurz banky, přičemž Revolut spousta lidí používá právě proto, aby ušetřila na převodech měn.

Rušení českého účtu tak může trochu zkomplikovat život těm, kteří si na něj nechávají přímo od zaměstnavatele posílat plat. U karetních transakcí se ale nic nemění, tam koruny mohou protékat i nadále.

Oznámení Revolutu

Text bez redakčních úprav

Změny vašeho čísla místního účtu v CZK

Pro uživatele Lukáš:

Chtěli jsme vás informovat, že od 31. ledna 2022 již nebude mít Revolut přístup k místním platebním programům v CZK. Proto již nebudou k dispozici podrobnosti místního účtu v CZK, který používáte k příjmu místních plateb. Od teď budete muset k příjmu plateb používat svůj kód IBAN (mezinárodní číslo bankovního účtu) začínající LT. Svůj kód IBAN naleznete v aplikaci pod záložkou Účty na domovské obrazovce klepnutím na symbol země vedle zůstatku.

Chcete-li i nadále přijímat bankovní převody na váš účet Revolut, budete muset použít tyto údaje LT. Od 31. ledna 2022 dále nebudou jakékoliv platby zaslané na podrobnosti místního účtu v CZK připsány na váš účet a budou vráceny odesilateli.

Tento proces vrácení je automatizován, takže nebudete muset nic provádět, a může trvat až 5 pracovních dnů. Pokud nebyly peníze vráceny odesilateli během 5 pracovních dnů, bude se muset obrátit na svoji banku.

Stále budete moci provádět odchozí bankovní převody nebo přidávat peníze na váš účet Revolut pomocí karty jako obvykle.

Necháváte si zasílat svůj plat do Revolutu?

Pokud si necháváte vyplácet plat na účet Revolut pomocí podrobností o místním účtu v CZK, někteří zaměstnavatelé nemusí umožňovat jeho vyplacení na váš účet prostřednictvím kódu IBAN LT. Pokud je to tak, budete muset svému zaměstnavateli poskytnout alternativní místní účet k vyplácení platu. Jelikož platby prováděné pomocí podrobností vašeho místního účtu v CZK nebude možné připisovat od 31. ledna 2022 dále, již nebudete moci přijímat jakékoliv výplaty zaslané na tyto údaje od daného data. Doporučujeme neprodleně aktualizovat údaje u vašeho zaměstnavatele a zajistit tak, že svůj plat obdržíte.

Neúčtujeme si poplatky za příjem plateb prostřednictvím podrobností vašeho účtu LT. Banka provádějící platbu nebo další banky v řetězci ji však mohou považovat za přeshraniční nebo SWIFT převod. Jakékoliv poplatky a doba, kterou trvá připsání platby, závisí na měně, místu odeslání a dalších zapojených bankách.

Chápeme důležitost existence podrobností místního účtu v CZK a snažíme se najít jiné způsoby, jak tuto funkci znovu zavést v budoucnu. Až budeme vědět více, ozveme se vám.

Děkujeme,

tým Revolutu

Diskuze (33) Další článek: Návrat k plachetnicím: nákladní kontejnerovou loď Meltem bude pohánět síla větru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,