Roman Staněk: Ukončujeme éru IT dinosaurů

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 6

Názory k článku

05. 12. 2014 07:57

Tyhle firmy co chodi "primo na business" znam velmi dobre. Povetsinou jsou to firmy co sice nedokazi vyrobit nic co by bylo fakticky provozovatelne a ani pouzitelne, ale umi hezke barvicky a prezentace. Takze pres IT samozrejme nejdou, protoze tam jsou lidi co tomu alespon minimalne rozumi a tudiz by je vyrazili, ale zkousi to pres nejakeho vysoce postaveneho trotlika z marketingu, risku nebo neceho podobneho. Vysledek pak je ten, ze trotlik prijde na IT s tim, ze "neco" koupil a ze by mu to melo IT provozovat ac ta vec ma IT architekturu pocitacove gamesy a OPEX jako raketoplan. Pak je z toho samozrejme zbytecna vnitropodnikova hadka, kde se pretlacuje trotlik s IT kdo je silnejsi a jestli "super cool the biggest data" aplikace bude nebo nebude provozovana. Pripadne kdyz ho s tim IT vyhodi, tak trotlik rovnou zakoupi hostovani u dodavatele za nejake strasidelne penize, tedy pokud mu po krku neskoci pro zmenu Compliance.
U nas nastesti po nastupu noveho prekvapive osviceneho CEO uz tohle nehrozi, protoze poridit vlastni aplikaci bez konzultace s IT je tou nejlepsi cestou pro managera jak vyrazit "hledat prilezitosti a vyzvy mimo skupinu", nicmene je dost firem se kterymi se da takhle stale obchodovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 12. 2014 22:23

1) GoodData jsou fakt pěkné, ale na rovinu, jsou pekelně drahé a nebál bych se označit za předražené. Za to, že kromě hezkého vizuálu pro manažírky, to neumí mnoho navíc oproti konkurenci to nestojí. Nicméně asi dobře ví, pro koho jsou ty grafíky určeny a já chápu proč to jejich zákazníci kupují. :)
2) Pan Staněk vidí jen dva konkurenty já jich vidím minimálně pět. SAP, Birst, Bimeanalytics, Chartio, Tableu, a pak třeba Qlik, Domo a v konečném důsledku i ten IBMácky Cognos. Fakt je na trhu už docela velká tlačenice.
3) Teď už je prosazení cloudovýho BI stejně jen o marketingu.
4) Nakonec stejně nejlepší BI je Excel ne? :)
Nicméně fandím, přeci jen ať máme v ČR podobných lidí co nejvíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 12. 2014 15:04

Tak fajn, ve světě one-touch aplikací jsou určitě start-upy agilnější, než velké IT firmy, ale těžko pan Staněk přijde s něčím jako je The machine nebo memristory, čili věci, které mají potenciál přepsat dějiny IT. Na to je třeba mít v zádech pár dekád R&D a miliardy v kapse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 12. 2014 10:05

Stankovy nazory na technologicke giganty typu HP a IBM jsou vice nez odvazne. Ano, ma pravdu ze tyto firmy zaspaly v mnohem segmentu, jejich dnesni vedeni neni zadna olymipada (Ginni jako Meg), ono kdyz ridite zaoceansky parnik tak po otoceni kormidlem tam nejaka reakcni doba je, to neni jak strouhat zatacky v motokare..
ale tyto firmy na rozdil od GoodData prezily a preziji vzestupy a pady mnohych segmentu trhu, jejich zaber je asi prilis siroky na to aby to Stanek pochopil. Pokud nektere odvetvi smeruje do sracek nebo umira, tak se ho proste zbavi a soustredi se na jine kde pusobi. Stanek ma firmu ktera se soustredi na jednu vec a dela to dobre, ale historie zna mnoho takovych firem, ktere byly ve sve dobe giganty, ale neprezily otoceni smeru trhu.
Kazdopadne mu preji at uspeje a at zatapi i temto firmam, nebot neni pro zakaznika nic lepsiho a zdravejsiho na trhu nez tvrdy konkurencni boj mnoha firem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  02. 12. 2014 09:26

Mě zaujala tahle nepatrná pitomůstka:"Čeká nás cesta, ke které nevede zkratka."Vidím to na "chybu v překladu", protože zkratka může vést jen k cíli, nikoliv k cestě.A také, že se i v branži TOP IT dá profesionálně pracovat s tím údajným "pozérským šuntem pro buzny", iPhonem 6.Zřejmě bude všechno jinak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 12. 2014 08:31

Snad nejzajímavější rozhovor.
Zajímavý názor na HP, IBM, srovnání podnikání v Evropě a USA.Je zajímavé jak se všichni orientují na cloud. Je možné, aby vznikly cloudové firmy i s asijskými vlastníky, aby se z Asie rozšířily do světa?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor