Rostoucí Dell otevírá bránu do internetu věcí

Dell představil novou technologii pro internet věcí. Pomocí malé krabičky sbírá data a až pak je posílá do cloudu. Firma pokračuje ve změnách a vypadá spokojeně.

Connect.cz z Kodaně: „V poslední době jsme dali 14 miliard dolarů za akvizice z oblasti softwaru, sítí, bezpečnosti a ukládání dat. Byl to pro nás kriticky důležitý krok a budeme v tom všem pokračovat,“ říká v rozhovoru pro Connect.cz prezident společnosti Dell pro Evropu, Afriku a Blízký východ Aongus Hegarty. „Michael (Dell) je po odchodu z burzy plný energie a nadšení a přenáší to i na mě a další lidi. Myslíme teď v dlouhodobém měřítku.“

Důraz Dellu na předchozí akvizice a budování softwarové sekce nyní začíná rezonovat i na veřejnosti. Společnost spatřila obrovskou příležitost v internetu věcí (IoT) a pro celou oblast založila novou divizi. Ta má ve výsledku kombinovat v podstatě veškeré další aktivity Dellu.

„Internet věcí je o tom integrovat dohromady každý jednotlivý element technologií, dat a byznysu,“ přibližuje prezident softwarové divize firmy John Swainson. To mimo jiné znamená, že se v nasazení IoT zužitkuje jak hardware, tak cloud, softwarové nástroje a na to navázané služby. Internet věcí jde nad rámec prodeje samotného hardwaru a umožňuje generovat vyšší marže.

Brána do světa věcí

Dell začal budovat výzkumná a vývojová IoT centra. Koncem loňského roku jedno otevřel v Silicon Valley a aktuálně uvádí do provozu první IoT laboratoř v Evropě, konkrétně v irském Limericku. Nový vývoj už má první výsledek – takzvanou IoT gateway, bránu. Jde o zařízení o velikosti běžného bezdrátového routeru, které se nasazuje v rámci lokální sítě. Tato krabička na lokální úrovni sbírá data z okolních senzorů a síťového provozu a vše následně analyzuje a vyhodnocuje.

Klepněte pro větší obrázek
První IoT gateway od Dellu. Data posbírá lokálně, zpracuje je a až pak pošle do cloudu.

Až poté se vybrané informace odešlou k dalšími zpracování do cloudu. „Můžeme tak redukovat latenci při odezvě cloudu a datového centra. Zároveň se odesílají skutečně hodnotná a validní data, což mimo jiné odlehčuje datovému toku,“ vysvětluje šéf IoT divize v Dellu Andy Rhodes.

IoT gateway je takový mezibod ve zpracování dat. Má k dispozici určitý výpočetní výkon – 1,6GHz procesor Intel Celeron, 4 GB operační paměti a 16 GB na ukládání dat. Produkt zároveň vychází z krabiček Wyse, což je společnost, kterou Dell koupil a která vyvíjí takzvané tenké klienty pro doručování virtuálních počítačů běžících v datových centrech. IoT gateway pracuje se systémy Intel Wind River, Ubuntu Linux i Windows Embedded. Výrobek je prozatím dostupný jenom v Severní Americe, během léta se nicméně má začít šířit dále.

Dellu už se na prvotní IoT projekty podařilo získat několik velkých zákazníků. Firma se každopádně chce hodně soustředit na mladé podniky a startupy. „Startupy jsou pro nás velice důležité, protože se na IoT adaptují velice rychle a často jsou to oni, kdo celý koncept tlačí dál,“ navazuje v Aongus Hegarty.

S vlastní bankou a softwarem

Dell provozuje vlastní investiční fond Dell Ventures disponující 300 miliony dolarů. Jednou z posledních investic fondu bylo 45 milionů dolarů vložených do DocuSign, podílel se na tom i Intel Capital. Dell se také chystá na větší podporu inovačních center a podnikatelských nápadů. „Rozvíjíme také sekci Financial Services, naší banku, která zákazníkům pomáhá financovat a nasazovat technologie.“

Klepněte pro větší obrázek
Rosteme a porosteme. Viceprezident Dellu pro oblast EMEA Aongus Hegarty.

Dell se obecně poměrně shlédl v integraci, v čemž mu hodně pomáhají v nedávné minulosti realizované akvizice. „Software do Dellu přináší zcela nové věci, už jsme z velké části softwarová společnost,“ říká Hegarty. Příkladem jsou společnost Boomi a StatSoft, pomocí kterých je možné propojovat data z cloudů a spravovat aplikační rozhraní (API).

V Dellu se nyní hodně snaží na trh dodávat takzvaný complete stack, tedy kompletní sestavení produktů do datových center. Firma v posledním kvartálu v těchto konvergovaných systémech meziročně vyrostla o 5,7 procenta při celkovém růstu 4,9 procenta. Rychleji už roste pouze rozjeté Cisco, které si připsalo 29,9 procenta. Dell má v této oblasti aktuálně druhou pozici na trhu.

Rychleji než trh Dell roste také v prodeji tradičních serverů – oproti celkovému růstu 1,9 procenta se Dell dostal na 11,9 procenta a zvýšil tak celkový podíl na trhu na 16,7 procenta. To ho řadí opět na druhou pozici za stále vedoucí HP, které ovšem rostlo pouze o 1,6 procenta. Rychleji (19,1 procenta) opět roste pouze páté Cisco.

Dvouciferný růst

„Do konvergované infrastruktury dnes proudí velká část našich zdrojů pro výzkum a vývoj, stejně jako do softwarově definovaných sítí a technologií pro ukládání dat,“ navazuje Hegarty. Dell se obecně chce více dostat do síťového a bezpečnostního byznysu. „Ne vždy jsme jako síťová a bezpečnostní firma bráni, ale děláme na tom a situace na trhu se pro nás lepší.“

Klepněte pro větší obrázek
Stroje, které budí zájem. Nový XPS 13 a tablet Venue 8 7000.

Od doby, kdy Dell odešel z burzy, není možné nahlížet do jeho finančních výsledků. Michael Dell nicméně říká, že jeho společnost roste dvouciferným tempem. Firma také posílila na personální frontě – provozního ředitele nyní dělá bývalý šéf AMD Rory Read, který mimo jiné pracuje na vylepšování přímých prodejů, a nových technickým šéfem pro oblast enterprise se stal Paul Perez, výrazná postava z Cisca. Dell je nyní v průzkumech lépe vnímanou značkou, než konkurenční HP, které prochází dělením na dvě společnosti.

Možnost realizovat dlouhodobé plány je vidět také na koncových zařízeních. Nový notebook XPS 13 po světě sklíží velice kladné recenze a hodnocení, podobně úspěšně se jeví také tablet Venue 8 7000. Dell se už nějakou dobu snaží vzkázat, že se celá firma otáčí směrem k datovým centrům, koncový byznys ale opouštět určitě nehodlá a naopak na něm s dalšími chystanými modely chce posílit. „Zařízení jsou pro nás velice důležitá a brzy řady výrazně rozšíříme,“ slibuje Hegarty.

Cestu autora hradila společnost Dell.

Diskuze (2) Další článek: Facebook začne měřit popularitu příspěvků podle času, který jim věnujete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,