Rozděleno. Vliv na státní IT mají Babiš a Chovanec

Andrej Babiš a Milan Chovanec nějakou dobu soupeřili o to, kdo bude mít vliv nad státním IT. Nakonec si problematickou oblast rozdělili v podstatě rovným dílem.

Když se současný kabinet Bohuslava Sobotky ujímal vlády, poměrně rychle se začal zajímat také o velice problematickou oblast v podobě informačních technologií. Provedené analýzy ukázaly to, co už se delší dobu vědělo – stát je závislý na IT dodavatelích, podepisuje nevýhodné smlouvy, často nic nevlastní a hromady systémů se duplikují a provozují zbytečně. Dospělo se tedy k závěrům, že by si toho stát měl co možná nejvíce provozovat sám.

Převzít kontrolu nad zakázkami a projekty za miliardy zlákal dva hlavní rezorty. Ministerstvo vnitra se začalo hlásit ke své roli v oblasti e-governmentu a ministerstvo financí zase pod vedením Andreje Babiše chtělo dostát tomu, co hlásalo během voleb, tedy o centrálním nákupu.

Milan Chovanec a Andrej Babiš po volbách rozjeli spory o to, kdo bude mít na státní ICT největší vliv. Oba na tuto oblast měli připravené vlastní zázemí. Pod vnitro spadá Česká pošta, která má ambice stát se státním dodavatelem IT, a finance zase provozují Státní tiskárnu cenin a nákladné státní datové centrum. Vzájemné soupeření a součást napjatých koaličních vztahů nakonec dopadl smírem a oba ministři si segment v podstatě rozdělili rovným dílem.

Zatuchlý medvěd je naporcován

„Vody jsou teď klidné. Vnitro i finance si teď pojedou podle vymodelovaného scénáře. Minimálně do další koaliční roztržky máme klid,“ shodují se zdroje obeznámené se situací. Ministerstvo vnitra nyní může v klidu budovat své plány kolem České pošty. Milan Chovanec už hlásí, že začal s čistěním systémů. Rozjely se také debaty s IT průmyslem a zájmovými organizacemi typu ICT Unie. Chovancův úřad dostal do své gesce záležitosti kolem e-governmentu. Jde především o služby, které stát poskytuje směrem k občanům, tedy datové schránky a další podobné záležitosti.

Klepněte pro větší obrázek
Tiskárna rozdělena, teď uživit to datové centrum. Andrej Babiš. Foto: E15

Podle některých informací se Česká pošta zajímá také o společnost ČD-Telematika, která provozuje rozsáhlou síť optických kabelů vedoucích zejména podél vlajkových kolejí. Případný odkup by ale nebyl úplně jednoduchý. Dvě třetiny firmy vlastní České dráhy. Ty samy chtěly získat necelou zbývající třetinu (malou část akcií vlastní také železniční odbory), tu nakonec ale získal Dial Telecom. Odkupní částka se podle informací Connect.cz pohybovala kolem dvou set milionů.

Ministerstvo financí se pak má starat zejména o projekty směrem ke státu. Babiš tak může začít řešit proklamované centrální nákupy a sjednocování. V tom sehraje velkou roli Státní tiskárna cenin. Finance z ní počátkem ledna tohoto roku vyčlenily samostatný podnik nazvaný Státní pokladna Centrum sdílených služeb, jehož velení se ujímá bývalý šéf Fujitsu-Siemens Hanuš Weisl. Tímto došlo k oddělení datového centra z tradičních struktur tiskárny peněz.

Těžko zaplatit

Státní tiskárna cenin na tom finančně nebyla příliš dobře. Podle informací z tohoto prostředí byl provoz i budování datového centra velice nákladnou záležitostí, což celý podnik stáhlo dolů. Po rozdělení bude samotná tiskárna zase finančně stabilní. Ministerstvu financí teď nicméně půjde o to, aby se dal ukočírovat také podnik nový.

Klepněte pro větší obrázek
Vše sjednotíme a uděláme pořádek, slibuje Milan Chovanec. Foto: E15

Objevují se proto snahy do provozovaného datacentra dostat co nejvíce státních institucí. Finance zde už dnes provozují kromě svých systémů také infrastruktury NBÚ či NKÚ a má zájem o další subjekty. „Samostatné datové centrum bude hodně ztrátové. I kdyby si finance prosadily větší konsolidaci, stále to nejspíše nebude stačit,“ dodávají zdroje. Ministerstvo financí navíc chystá stavbu dalšího datového centra, které má pojmout systém kolem evidence tržeb či daní.

Vliv na peníze kolem IT bude mí také ministerstvo průmyslu a obchodu. To brzy začne rozdělovat 14 miliard, které do Česka přitečou ve formě evropských dotací na rozvoj vysokorychlostního internetu. Operátoři a internetoví poskytovatelé už hlásí zájem. Evropské peníze mají takzvaná broadband dostat i tam, kde je prozatím dostupnost kvalitního připojení žádná nebo špatná, tedy zejména do venkovních oblastí.

 

Ministerstvo financí v rámci IT aktivit jako první úřad tohoto typu zveřejnile open data na data.mfcr.cz.

 

Podpora broadbandu se dostala do nového akčního plánu vlády a podle některých hlasů z oboru se zdá, že stát skutečně začal otázku ICT více řešit. K podpoře strategické oblasti se kabinet nicméně přihlásil už v koaliční smlouvě či programovém prohlášení a prozatím se toho zase tolik nestalo. Šlo spíše o kroky realizované pod nátlakem ozývajícího se průmyslu.

Navíc se zdá, že ministerstvo průmyslu umí podlehnout určitým lobbistickým tlakům. V pátek se objevila zpráva, že se chystá zpoplatnění spektra pro Wi-Fi. Po velké vlně nevole nakonec ministr Jan Mládek prohlásil, že nic takového nedovolí

Diskuze (8) Další článek: Swift je nejrychleji rostoucím jazykem, Javascript nejpoužívanějším

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,