Rychlá reakce: Španělští vydavatelé nechtějí přijít o Google News

Ve Španělsku dostali před nedávnem zákonodárci nápad, že by si mohli ukrojit něco z bohatství Googlu ve prospěch chřadnoucích španělských vydavatelů. A přišli se zákonem, který by internetovým službám nakazoval platit kompenzace za publikace převzatého díla, i když by šlo jen o nadpis a úvodní větu. Cíleno zkrátka bylo na službu Google News. Google zareagoval a oznámil stažení služby ze Španělska. A Španělští vydavatelé teď lobují, aby se tak nestalo.

Paradoxní kolotoč má své logické body. Na jednu stranu zoufalou snahu politiků vykřesat peníze pro vlastní ekonomiku z úspěšných globálních firem, z druhé strany pak argumenty Googlu, který u svého agregátoru Google News neprovozuje žádnou reklamu a přivádí vydavatelům nezanedbatelnou návštěvnost a pak také postoj vydavatelů. Ti sice si od počátku vědomi, že jim Google svou službou výrazně pomáhá, ale přesto se ozývají až teď. Kdyby to náhodou Google skousl a začal platit, peníze by se hodily…

Google to zbytečně nenatahoval a konec služby News ve Španělsku naplánoval už na zítřek. Asi také proto sdružení vydavatelů sjednocených organizací AEDE neváhalo s rychlou reakcí. Vydavatelé poukazují na to, že vzhledem k dominantnímu postavení Googlu na trhu nelze vypnutí Google News přehlédnout jako vypnutí kdejaké jiné služby podobného typu.

Zástupce AEDE nicméně uvedl, že neprosí Google, aby své rozhodnutí vzal zpět. Ze zprávy vyplývá, že by vydavatelé rádi docílili toho, aby se španělská vláda a zástupci úřadu pro hospodářskou soutěž pokusili s Google otevřít jednání. Ten je přitom nepřímo zastrašován tím, že by do jednání měly být přizvány i evropské orgány, aby posoudily, zda aktuální jednání Googlu není využívání monopolního postavení na trhu. Zkrátka touha vydolovat z Googlu nějaké to euro ještě neopadla. 

Diskuze (30) Další článek: HP chystá pro revoluční počítač z memristorů vlastní operační systém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,