Samsung chce být největším dodavatel čipů pro zařízení s Androidem. Pomůžou mu Arm i AMD

Konkurence v oblasti mobilních ale i dalších zařízení s Androidem je stále větší a na prodejích to pociťuje i Samsung. Dle informací webu Business Korea ale společnost Samsung Electronics chystá velký převrat a chce být dodavatelskou jedničkou.

Samsung chce být totiž největším dodavatel hlavního výpočetního čipu pro mobilní telefony, tablety a další zařízení s operačním systémem Android. Aby toho mohl dosáhnout, má v plánu se strategicky spojit s dalšími velkými společnostmi – AMD a Armem. Samsung už dříve oznámil konec vývoje zcela vlastního čipu a bude se tak soustředit na složení toho nejlepší od partnerů a jeho inženýři tak budou řešit konečný návrh a speciální části typu akcelerační jednotky pro neuronové sítě (NPU) a podobně.

Obě firmy AMD i Arm jsou schopné poskytnout potřebné nejmodernější technologie k tomu, aby Samsung mohl vyvíjet ty nejlepší čipy na světě a snadno tak zmíněný trh ovládl.

Samsung už partnerství s AMD uzavřel minulý rok a první mobilní čip, který v sobě bude mít integrovanou grafiku od AMD s architekturou RDNA, by měl být na trhu v roce 2021. Dle odhadů bude mít o 50 až 200 % vyšší grafický výkon, než nabízí třeba konkurenční řešení od Qualcommu.

Procesorová část má být postavená na upraveném Cortex-X od Armu s až o 30 % vyšším výkonem oproti Cortex-A a finální čipy si Samsung vyrobí sám ve svých továrnách, které jsou z technologického pohledu těsně za možnostmi TSMC.

Diskuze (2) Další článek: Dropbox získal novinky: trezor na soubory, něco jako zálohu PC a správce hesel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,