Samsung hlásí rekordní tržby z výroby čipů a začal dodávat první 5nm úsporné procesory

Samsung zveřejnil finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku 2020, kde se ukazuje zvýšená poptávka po výrobě čipů v rámci jeho továren.

Celkový obrat za poslední tři měsíce se vyšplhal na 67 miliardy dolarů, přičemž zisk byl 9,4 miliardy dolarů. Pro naše potřeby je ale důležitá část polovodičové výroby. Zde se příjem za čtvrtletí dostal na 26 miliard dolarů, z toho 14,3 miliardy dolarů bylo z výroby paměťových čipů. Jedná se o meziroční zvýšení o 3 %, respektive 7 %.

Klepněte pro větší obrázek
Není 5 nm jako 5 nm. Srovnání 5nm výrobní technologie ukazuje, že TSMC má značný náskok hlavně v hustotě logiky (Zdroj: Semiwiki)

Dle vyjádření Samsungu se jedná o rekordní čtvrtletí, které by mělo i dále pokračovat. Nyní totiž začal dodávat první úsporné 5nm čipy (5LPE – Low Power Early, používá EUV), které nejdříve zamíří například do mobilních telefonů (SoC, 5G modemy). Kdy se dočkáme i výkonných 5nm čipů, zatím Samsung neupřesnil. V posledním čtvrtletí letošního roku ale zvýší výrobu výkonných procesorů pomocí starších technologií.

To by se mělo týkat hlavně Nvidie, která si u Samsungu nechává vyrábět 8nm čipy Ampere pro grafické karty GeForce RRTX 3070, 3080 a 3090. Právě těchto karet je stále nedostatek, takže bychom se měli v následujících měsících dočkat alespoň mírného zlepšení.

I když je z technologického pohledu jedničkou TSMC, Samsung je hned na druhém místě za ním a ostatní výrobce jsou daleko za touto silnou dvojkou. Samsung má v plánu ještě iterovat na 4nm čipy a posléze pak počítá se dvěma vylepšeními u 3nm technologie.

Představení telefonu Samsung Galaxy S20

Diskuze (3) Další článek: Apple za týden ukáže, že se obejde bez Intelu. Představí první armové Macy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,