Samsung nenápadně začal konkurovat výrobcům antivirů

Bezpečnostní software, to je další z oborů, do kterého nenápadně šťourá Samsung. Jeho Knox zajistí mobilní zařízení z různých stran a začne postupně pronikat do firemních IT struktur.

Connect.cz z Berlína: Samsung včera mimo nových mobilních zařízení představil také jednu poměrně nenápadnou novinku, která by mohla mít značný dopad ve své oblasti. Bezpečnostní software Knox nyní bude základní součástí nových zařízení Samsungu a zřejmě se postupně dostane také do starších modelů. Samsung se tak může stát bezpečnou platformou a zároveň zatopí tradičním výrobcům antivirů.

Dnes to sice ještě tolik aktuální není, ale v budoucnu být může a s největší pravděpodobností bude. Android je v současné době nejméně bezpečným mobilním operačním systémem a útoky na něj rostou o stovky procent ročně. To výrazně snižuje šance této platformy stát se oblíbenou ve firmách, a běžní uživatelé navíc do budoucna musí počítat s tím, že bude dobré, když si pořídí nějaký z mobilních antivirů.

Klepněte pro větší obrázek

Samsung tak díky Knoxu, který v sobě kombinuje šifrování, antivirus, zabezpečení systému a aplikací, vzdálenou správu (MDM) a začlenění do firemních IT infrastruktur, může postupně začít pronikat i do firem. Díky dobrému šifrování může například nahradit i doposud velmi oblíbené BlackBerry.

Standardní součást

Knox je doménou Samsungu a na žádná jiná zařízení s Androidem tuto technologii nelicencuje. Prozatím není jasné, jestli někdy bude, ale příliš pravděpodobné to není, oproti ostatním Android hráčům totiž Samsung získává konkurenční výhodu. To tedy zabraňuje tomu, aby se Knox stal dominantním bezpečnostním systémem na strojích s Androidem. I tak ale Samsung hru tradičním antivirovým firmám hru zásadně ztíží.

Klepněte pro větší obrázekKorejci totiž v současné době mají více než 31procentní podíl na trhu s chytrými telefony a jejich význam podobně rychle roste i na trhu s tablety. To už je velký kus koláče, kde může Samsung díky svému předinstalovanému bezpečnostnímu řešení ostatní úplně vyšachovat ze hry.

Prakticky všichni známí tvůrci antivirů už mají na trhu většinou zdarma dostupné mobilní aplikace, především právě pro Android. Tyto firmy by jednou chtěly, aby tato oblast představovala velkou část byznysu, prozatím ale z mobilů a tabletů nemají prakticky nic. „Nyní z chytrých telefonů a tabletů sice negenerujeme obrovské množství peněz, ale věříme, že budoucnost je zejména v integraci s dalšími našimi produkty,“ řekl například nedávno pro Connect.cz provozní šéf AVG John Giamatteo.

AVG na mobilech budovalo kritickou masu uživatelů a nyní se snaží o propojení s dalšími produkty, které vydělávají peníze. „Klíč je v propojenosti. Pokud si někdo nainstaluje náš bezpečnostní balíček na svůj chytrý telefon, dost pravděpodobně bude chtít se značkou zůstat i jinde, třeba na počítači a tabletu. Nebude chtít tu celistvost tříštit,“ vysvětluje Giamatteo to, jak bezpečnostní hráči k mobilním antivirům přistupují.

Jenže jakmile Samsung ovládne velkou část trhu se svým vlastním řešením, prostor pro ostatní se zmenšuje. Firmy jako AVG, Symantec a mnohé další se rovněž snaží stát zabudovanou součástí chytrých zařízení a velice aktivně například vyjednávají smlouvy s mobilními operátory, kteří chtějí nějakou formu bezpečnosti do jimi prodávaných modelů integrovat.

Byznys to zatím není

„Mobilní produkty pro nás žádný byznys nejsou,“ říká v rozhovoru pro Connect.cz produktový ředitel Kaspersky Lab Vartan Minasyan. „V budoucnu se to samozřejmě pravděpodobně změní, ale dnes je to hlavně marketingový nástroj a o propojení uživatelů skrze platformy,“ potvrzuje skutečnost, která funguje i u zmiňovaného AVG.

Bezpečnostní firmy proto hledají příjmy na mobilech i jinde – spolupracují přímo s firmami, které dodávají a vyrábí technologie. Podílí se na bezpečných návrzích mobilních a bezdrátových čipů a podobně. Proto například Intel koupil za miliardy McAfee.

Kaspersky Lab je shodou okolností firma, které Knox starosti nedělá. „Konkurence to pro nás není,“ tvrdí Minasyan. „Naše asijské vývojové centrum totiž na této technologii se Samsungem úzce spolupracuje,“ vzkazuje. A spolupráce znamená peníze.

Výrobci antivirů se v současné době snaží uživatelům sdělit, že i když jim na mobilech prozatím nehrozí tolik nebezpečí jako na tradičních počítačích, brzy to bude jinak. Je to příprava půdy na potenciálně zajímavý byznys. Uživatelům to ale v současné době je, zdá se, úplně jedno. Studie totiž ukazují, že drtivá většina z nich se bezpečnostní na chytrých telefonech a tabletech vůbec nezaobírá.

Diskuze (14) Další článek: Panasonic Toughpad 4K: 20palcový tablet s rozlišení 4K a Windows 8.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,