Samsung postavil největší továrnu na mobily na světě. Ročně jich vyrobí 120 milionů

Velkou událost zažil v pondělí Samsung, největší výrobce spotřební elektroniky na světě. Navzdory všem skandálům, kterým v posledních letech čelil, stále zažívá růst a proto postavil novou továrnu na své smartphony, o které tvrdí, že je největší na světě. Ročně má vyrobit ohromných 120 milionů kusů telefonů. V pondělí proběhlo její slavností otevření.

Samsung se rozhodl gigantickou továrnu umístit do Indie, konkrétně do města Noida, které se nachází nedaleko hlavního města Dillí. Otevření proběhlo ve velkém stylu, přítomní byli jak indický premiér Narendra Modi, tak jihokorejský prezident Moon Jae-in.

Podle agentury Bloomberg bude účelem továrny vyrábět hlavně levnější modely smartphonů, ale zároveň i vlajkové lodě jako je Galaxy S9.

Není divu, že si Samsung vybral právě Indii. Jedná se o velký trh s 400 miliony majiteli chytrých telefonů, kde se nachází enormní potenciál k růstu - v zemi žije 1,3 miliardy lidí, takže zhruba 900 milionů lidí stále žádný smartphone nemá, plus jen roce 2017 se zde prodalo 124 milionů telefonů. Samsung tak doufá, že se sveze na této vlně, byť je nejoblíbenější značkou v Indii čínské Xiaomi.

Prodávat na tamním trhu ale není nic jednoduchého. Vláda před časem zavedla iniciativu „Make in India“ (Vyrábějte v Indii), v rámci které určité zboží, včetně telekomunikačních zařízení jako jsou mobily, podléhají 20procetnímu clu, pokud nejsou vyrobeny na území Indii. Z toho důvodu vyrábí své telefony v zemi například i Apple.

Diskuze (2) Další článek: Elon Musk chce pomoct zbylým dětem v thajské jeskyni. Jeho miniponorka se pro tento účel ale prý nehodí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,