SAP spustil cloud běžící v paměti a ukázal svojí budoucnost

SAP spouští HANA Enterprise Cloud, který umožňuje chod aplikací a analýzu velkých dat v pamětích serverů. Pro firmu to představuje obrat v jejím licenčním byznysu.

Je to velký krok pro SAP a může to být i velký krok pro jeho zákazníky. Německý softwarový obr doposud nebyl zářným příkladem toho, jak převést tradiční byznys postavený na softwarových licencích a poplatcích do cloudu a na vstup do této oblasti se prozatím připravoval. Nyní ale spouští projekt, který má odstartovat novou cloudovou éru SAPu a v budoucnu i dost možná změnit i dosavadní byznys společnosti.

„I skutečně velké společnosti jsou nyní schopné rozjet svojí infrastrukturu v cloudu,“ okomentoval na konferenčním hovoru s novináři technologický šéf SAPu Vishal Sikka uvedení nového produktu HANA Enterprise Cloud na trh. Tento cloud nemá být další kopií Salesforce.com, které do licenčního byznysu firemních aplikací přineslo model předplatného aplikací bez instalace (SaaS), ale cloudovou platformou, do které je možné převést současné systémy.

SAP ve svých 7 datových centrech (2 v Severní Americe, 3 v Evropě a 2 v Asii) spustil cloud běžící prozatím na 30 tisících serverech, jehož základem je jeho nová technologie HANA. To je vůbec nejrychleji rostoucí produkt v historii společnosti a kromě databáze a analytické technologie pro velká data představuje také platformu, jež umožňuje chod firemních aplikací.

Zpracování v paměti bez nákladů

Německá firma chce postupně na HANA převést všechny své produkty. Kromě toho, že bude moci jejich funkce lépe odladit pro svoji technologii, se také vyhne závislosti na konkurenčních produktech, zejména tedy databázích od Microsoftu či Oraclu. Nově spouštěný HANA Enterprise Cloud má být základem i pro vlastní SaaS služby SAPu. „Všechny naše produkty se posouvají směrem do HANA,“ poodhaluje Sikka.

Enterprise Cloud umožňuje firmám vzít jejich současné informační systémy běžící na SAPu a ty z vlastních serverů a infrastruktury přesunou do cloudu běžícího na HANA. Tím je možné se nejenom zbavit údržby hardwaru a podobně, ale zároveň bez významných nákladů přejít na novou rychlou platformu, která data počítá v paměti (in-memory) a tím chod systémů výrazně urychluje. Podle SAPu dokonce s tímto počítáním dat v reálném čase začíná nová éra IT.

Pokud zákazníci doposud chtěli své aplikace převést na rychlý in-memory systém HANA, museli si pořídit také nový hardware plný rychlých pamětí. Tyto náklady teď odpadají a i analytici tvrdí, že pronajmutí HANA v cloudu může nasazení této platformy výrazně urychlit. První průzkumy mezi zákazníky ostatně ukazují, že o migraci do cloudu budou mít zájem. A to i díky tomu, že je možné využít kombinace Enterprise Cloudu a tradičního prostředí a SAP nabízí při migraci asistenci. Navíc kromě datových center německé firmy mohou stejný cloud nasadit i tradiční partneři SAPu, kteří tak mohou vytvořit nové integrační služby.

Za Enterprise Cloud od SAPu se platí měsíční poplatky podle velikosti a namísto pronajímání virtuálních serverů, jako je to běžné třeba u Amazonu, se pronajímá vyhrazený prostor pro ukládání dat, síťové prostředky a výpočetní výkon. Technologie, které kromě HANA tento cloud pohánějí, SAP prozatím neodhaluje, firma si ale vytvořila některé vlastní nástroje pro správu.

Bude toho víc

Nový cloud údajně zvládne chod kompletního a velkého IT prostředí a podle zástupců SAPu nyní odpadá předsudek, že v cloudu mohou běžet spíše pouze méně náročné aplikace. „Máme zákazníky provozující projekty, které jsou větší než celý Salesforce.com,“ tvrdí Vishal Sikka. Rozdílem oproti Salesforce.com a podobně má být kromě rychlosti také rozsáhlá analytika a práce s big data.

SAP na Enterprise Cloudu pracoval zhruba 2 roky a při své cestě do cloudu využívá zakoupených technologií – zejména těch od společností Sybase, SuccessFactors a Ariba. HANA, která je od loňského roku k dispozici také přes Amazon Web Services, tímto způsobem bude k pronajmutí i nadále, prioritu pro SAP ale budou tvořit jeho vlastní služby. Firma hodlá příští týden na konferenci Sapphire v Orlandu oznámit další várku cloudových novinek.

Postupný přechod SAPu do cloudu může v dohledné době začít kanibalizovat tradiční výnosný byznys se softwarovými licencemi. Pro společnost je ale tento přechod nutný, stejně jako například pro Microsoft a další. SAP počítá s tím, že cloud bude v budoucnu hrát zásadní roli. „Cloud bude hrát hlavní roli, ale na počátku bude menší částí našich kompletních příjmů, protože firmy za něj neplatí jednu sumu naráz, tedy předem, ale platí pravidelné poplatky,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Connect.cz šéf firmy Jim Hagemann Snabe.

SAP do cloudu v posledních letech výrazně investoval, zejména pak v akvizicích. Právě díky SuccessFactors a Ariba už má teď v cloudu kolem 20 milionů uživatelů. Firma chce mít během následujících let až miliardu uživatelů a právě cloud má být hlavní tahoun. Cloud a HANA.

Diskuze (13) Další článek: Google připravuje novou podobu webových map

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,