Satelitní internet Starlink s rostoucím počtem uživatelů zpomaluje. Zrychlí ho vypouštění dalších družic

Podle testu přenosových rychlostí Ookla klesl medián rychlosti downloadu u satelitního internetového připojení Starlink ve Spojených státech amerických mezi prvním a druhým čtvrtletím tohoto roku z 90,6 Mb/s na 62,5 Mb/s. Medián rychlosti uploadu klesl ve stejném období z 9,3 Mb/s na 7,2 Mb/s. O něco vzrostla také latence – z původních 43 na 48 milisekund.

Nejnovější čísla jsou uvedena ve zprávě o rychlostech Starlinku ve světě za druhé čtvrtletí 2022, zveřejněné v uplynulém týdnu. Rychlost Starlinku se za poslední rok snížila ve všech zemích, které jsme zkoumali, protože se ke službě přihlásilo více uživatelů,“ uvádí specialista na obsah Josh Fomon.

Satelitní internet zpomaluje

Zpráva za 2. čtvrtletí konstatuje výrazné meziroční snížení rychlosti Starlinku v řadě zemí, ale zároveň zdůrazňuje, že celkový výkon je stále poměrně dobrý. Medián rychlosti stahování klesl v Kanadě, Francii, Německu, na Novém Zélandu, ve Spojeném království a v USA o 9 až 54 %.

„Služba Starlink dosahovala v Severní Americe během 2. čtvrtletí 2022 mediánu rychlosti downloadu nejméně 60 Mb/s, což je více než dost na to, aby alespoň jedno připojené zařízení zvládlo většinu činností na internetu včetně streamování videa, stahování her a videohovorů s přáteli a rodinou,“ konstatuje zpráva.

Rok předtím, tedy ve druhém čtvrtletí 2021, zaznamenala Ookla u Starlinku rychlost stahování 97,2 Mb/s, upload 13,9 Mb/s a latenci 45 milisekund. Sám poskytovatel na svých webových stránkách uvádí, že uživatelé mohou očekávat rychlost stahování 50 až 200 Mb/s, rychlost uploadu 10 až 20 Mb/s a latenci 20 až 40 ms.

Kromě testů rychlosti zaznamenali zpomalování internetového připojení i jeho uživatelé. V červencovém článku časopisu PCMag bylo citováno několik zákazníků, kteří si stěžovali na rychlost, včetně uživatele z Texasu, jež zejména ve večerních hodinách zaznamenal pokles rychlosti stahování až na 1 Mb/s.

Řešení je na obzoru

Zprávy Ookly, založené na testech rychlosti iniciovaných uživateli, citovala v srpnu Federální komise pro komunikace (FCC), když zamítla Starlinku žádost o získání 885,51 milionu dolarů z prostředků na širokopásmové připojení, které byly předběžně přiděleny během působení tehdejšího předsedy Ajita Paie. FCC uvedla, že má pochybnosti o tom, zda Starlink dokáže zajistit rychlost stahování dat 100 Mb/s a odesílání dat 20 Mb/s.

Generální ředitel SpaceX Elon Musk v minulosti několikrát uznal kapacitní limity Starlinku, například když řekl, že satelitní služba bude čelit „výzvě [obsloužit všechny], až se dostaneme do řádu několika milionů uživatelů“. Podle prezentace, kterou Musk počátkem června zveřejnil na sociální síti Twitter, měl Starlink téměř půl milionu uživatelů ve 32 zemích.

Satelitní konstelace Starlink má dosud na oběžné dráze více než tři tisíce satelitů. Poskytovatel internetového připojení má souhlas FCC k vypuštění dalších téměř devíti tisíc družic a v budoucnosti hodlá usilovat o povolení k vypuštění dalších desítek tisíc.

Od začátku bylo jasné, že Starlink je nejvhodnější pro zákazníky, jež nemají doma pevné kabelové nebo optické připojení. Nejnovější údaje na tomto závěru nic nemění, ale uživatelé Starlinku, kteří dosahují nižších než očekávaných rychlostí, mají oprávněný důvod být frustrovaní.

Diskuze (9) Další článek: Už víme, co bude po Windows 11 22H2. V říjnu panelový Průzkumník a za rok další velká aktualizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,