SeaTable je Excel budoucnosti. Chytré tabulky lze s pár limity vytvářet zdarma

Airtable je jeden z prvních a v současnosti asi nejrozšířenější „chytrý excel“, který je zaměřený na jednoduché využívání databázové architektury pro text, obrázky a další data v uživatelsky přívětivém rastru buněk. Díky tomu mohou uživatelé bez znalosti programování či jiných pokročilých technik tvořit chytré tabulky s daty.

SeaTable od stejnojmenného německého startupu přichází jako další konkurence, přestože už jsou i open source alternativy jako NocoDB nebo Baserov. Oproti AirTablu nabízí možnost provozu nejen v cloudu, ale i na vlastních serverech zákazníka, což je pro kritická firemní data určitě důležité, obzvláště v Evropě. Aplikace je navíc částečně open source (github).

Z pohledu funkčnosti má rekordní počet řádků na bázi – až milion řádků (AirTable zvládne maximálně 100 tisíc). Samozřejmostí jsou podnikové funkce jako SSO, audity, stejně tak propojení s dalšími automatizačními nástroji (Zapier, Integromat, Locoia, N8n), restful API a podobně. Pohled na data lze mít ve formě gridu, galerie, časové osy, kanbanu, statistiky a mapy.

Hybrid tabulky a databáze je stále oblíbenější kvůli tomu, že lze rychle a snadno vytvářet flexibilní formu databázových „aplikací“, které zvládají nastavit, upravit i ovládat i běžní uživatelé. SeaTable už dosáhl za dva roky od založení celkem na 100 tisíc stažení a má přes 100 tisíc uživatelů v cloudu.

Součástí nabídky je i verze zdarma, které je neomezená na počet tabulek, ale maximálně lze používat 10 tisíc řádků, má 2GB limit na soubory a pouze měsíční historii.

Diskuze (1) Další článek: Programování elektroniky: Motorizovaný talíř pro efektní video a fotogrammetrické 3D skenování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,