Sedět v kanceláři už není „in“. Za 15 let bude miliarda lidí pracovat jako digitální nomádi

  • Moderní technologie otevírají možnosti práce na dálku
  • Stále více pracujících se díky tomu stává „digitálními nomády“
  • Do roku 2035 má tímto způsobem pracovat miliarda lidí

Zpráva MBO Partners, zabývající se fenoménem digitálního nomádství, ukázala zajímavá čísla. Není pochyb o tom, že tento způsob práce je na vzestupu. Počet lidí, pracujících na cestách, má do roku 2035 stoupnout na jednu miliardu.

Jedním z rozdílů mezi současnou a předchozími generacemi je vyšší ochota ke změnám v oblasti zaměstnání. Dnes už zdaleka nenajdete tolik lidí, kteří jsou od počátku své pracovní kariéry u jednoho a téhož zaměstnavatele.

Digitální nomádi

Postupně se také mění pracovní podmínky. Mnozí zaměstnanci mají dnes možnost alespoň v omezené míře pracovat z domova formou takzvaného „home office“. Jistá část už do kanceláří nechodí dokonce vůbec. Ti, kdož cestují a pracují odkudkoli na světě, se označují jako „digitální nomádi“.

Klepněte pro větší obrázek
Ti, kdož cestují a pracují odkudkoli na světě, se označují jako „digitální nomádi“

Vývoj v této oblasti mapovala společnost MBO Partners a zjištěné výsledky naznačuje už název její zprávy Digital Nomadism: A Rising Trend („Digitální nomádství: rostoucí trend). Podle autorů jde o vzrůstající fenomén a stále více lidí se rozhoduje právě pro takové fungování na trhu práce.

Proč se to děje? Jedním z důvodů je dostupnost technologií umožňujících pracovat na dálku. Digitální nomádi tedy nejsou vázáni na jedno konkrétní místo a mohou se svobodně pohybovat nejen po své zemi, ale i po cizích krajinách. Jako pracovní prostředek jim zpravidla slouží notebook, tablet či podobné přenosné zařízení.

Čím se živit na cestách?

Profese těchto kočujících pracovníků jsou různé. Může se jednat o copywritery, redaktory, spisovatele, programátory grafiky či IT specialisty. Kancelář ke svému životu nepotřebují ani někteří provozovatelé internetových obchodů, virtuální asistenti a pracovníci podpory. Na dálku také mohou pracovat někteří konzultanti a psychologové. Sjednocujícím prvkem těchto profesí je, že mohou být prováděny vzdáleně pomocí digitálních nástrojů a internetu.

Potkat digitálního nomáda můžete prakticky kdekoli – zpravidla se však vyskytuje tam, kde je dostupné internetové připojení. Kromě kaváren často využívají takzvaná coworkingová centra, poskytující kancelářské vybavení a vysokorychlostní intern s možností krátkodobého pronájmu „pracovního místa“.

Klepněte pro větší obrázek
Kromě kaváren využívají digitální nomádi coworkingová centra

Podle zprávy se touto formou živí častěji muži než ženy – ve vzorku byl jejich poměr 69:31. Jen ve Spojených státech v tomto režimu funguje 4,8 milionů lidí. 27 % respondentů z řad běžných zaměstnanců uvedlo, že o takovém životním a pracovním stylu uvažují v horizontu následujících dvou až tří let.

Pokud předpokládáte, že tímto způsobem pracují především mladí lidé, možná vás překvapí, že tomu tak není. Nejčastěji se na dráhu digitálního nomáda vrhají ti, kdož mají v tomto směru nějaké zkušenosti. Více než polovině respondentů (přesně 54 %) je více než 38 let, nicméně zastoupeny jsou všechny věkové skupiny. 54 % digitálních nomádů dělá svou práci „na plný úvazek“.

Do 15 let více než miliarda

Zajímavé je rozdělení podle příjmů. Více než třetina (38 %) vydělává méně než 10 000 dolarů (asi 225 tisíc korun) ročně. Na druhé straně je však 16 % (asi 790 tisíc lidí), kteří tímto způsoben vydělávají za rok 75 000 a více dolarů (cca 1,7 milionu korun).

Klepněte pro větší obrázek
Někteří digitální nomádi prakticky neustále pendlují mezi zeměmi a kontinenty

Obecně se dá říci, že digitální nomádi cestují. Někteří prakticky neustále pendlují mezi zeměmi a kontinenty, jiní se přesouvají do teplých krajin jen na určitou dobu. Výjimkou nejsou ani pracovníci, kteří v tomto režimu fungují v rámci své „pracovní dovolené“.

Díky rozmachu potřebných technologií (instantní komunikace, videohovory, cloud) využívá možnosti práce na dálku stále více lidí. Svobodný styl zaměstnání má své výhody například ve flexibilitě a možnosti rychle reagovat na nabídky z celého světa. Stále častější je také spolupráce mezi digitálními nomády.

Rostoucí trend už zachytila celá řada služeb, orientujících se právě na tuto skupinu pracujících. Dnes není například problém zajistit si „kancelář“ během týdenního pobytu u moře. Předpokládá se, že do roku 2035 by tímto způsobem na celém světě mohla pracovat až miliarda lidí.

Diskuze (70) Další článek: Navigace v autech Ford bude podporovat zadání cíle ve formátu What3Words

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,