Sedm nejlepších programů pro zálohování dat

Pro případ selhání pevného disku je vhodné zálohovat důležitá data. Než ukládat či odesílat vybrané soubory a složky ručně, je lepší využít nějakého šikovného pomocníka.

Zálohovat data na optická média už se dnes nenosí. Vhodnější možností je využít externích disků, disků přístupných přes lokální síť či online úložišť. Vždy záleží na dostupných prostředcích, velikosti zálohy a citlivosti ukládaných dat.

Sledujte výběry nejlepších programů pro různé činnosti (RSS)

Z diskuze, kterou jsme pro potřeby tohoto článku vyvolali na fóru Živě.cz, vyplynulo, že řada uživatelů se zdráhá citlivé informace odesílat na internet a raději volí zálohování na externí disk. K jednomu i druhému lze využít nejrůznější nástroje, přičemž ty nejčastěji zmiňované na fóru si nyní představíme.

1. Cobian Backup

Cobian Backup byl jednoznačně tím nejčastěji doporučovaným programem, který slouží k zálohování souborů a adresářů z jejich původních umístění na jiné. To zvládá jak na stejném, tak i na vzdáleném počítači v síti. Podporuje i zálohování na FTP, kompresi ZIP pro úsporu místa v úložišti, šifrování, zálohování na více míst zároveň a pochopitelně zautomatizování zálohování v nastaveném čase. Hlavní přednosti programu jsou česká lokalizace, jednoduchost a zároveň funkčnost a cena.

cobian.jpg

V diskuzi Cobian Backup vychválil čtenář s přezdívkou fatman, který data kopíruje na externí disk, přes FTP na internet a pro jistotu i do adresáře Dropboxu. Obdobně kombinaci Cobian Backup se službou Dropbox využívá MartinezZ. Diskutující macabe zase využívá Cobina spolu s Mesh s podobnými výsledky.

2. Dropbox

Program pro práci se stejnojmenným webovým úložištěm ustupoval na fóru univerzálním nástrojům typu Cobian Backup. Přesto Dropbox obecně je něco, co není vhodné u tohoto tématu pominout. Prostřednictvím aplikace, která zefektivňuje práci celé služby, nahrajete na server, kde je lze určitým způsobem sdílet, synchronizovat i obnovovat. Přístup pak k nim budete mít prakticky odkudkoli. Aby byla zajištěna bezpečnost vašich dat, používá služba kvalitního šifrování.

dropbox.png

Program a službu propaguje čtenář Tobbycz, který je upozorňuje na bezplatnou velikost úložiště na úrovni 2 GB, na možnost stáhnout data odkudkoli bez použití softwaru a aplikaci chválí za jednoduché ovládání a rychlost práce.

3. SugarSync Manager

Program typický velice snadným zálohováním a synchronizací vybraných souborů a složek. Aplikace je v podstatě klientem online služby pro ukládání dat, u níž za paušální měsíční poplatek můžete získat prostor od 30 do 250 GB a zdarma 5 GB. Synchronizace a zálohování se netýká pouze PC, ale také mobilních zařízení a telefonů. SugarSync využívá pgotze, který zvolí několik složek a při sebemenším upravení obsahu dojde k synchronizaci do cloudu. Funguje to tak i s velkými soubory.

sugarsync.png

4. Acronis True Image

Produkty se jménem Acronis patří právem mezi špičku zálohovacích systémů a nástrojů pro správu diskových oddílů. Tento program provádí kompletní naklonování celého pevného disku či vybraného oddílu, včetně operačního systému, ovladačů, nainstalovaných aplikací a veškerých obsažených dat. Slouží tak jako záchrana proti nečekanému krachu disku či systému samotného. Reinstalovat OS tak už není s Acronisem nutné.

acronis.jpg

Obnovit zálohu uloženou na externí disk, síťové úložiště, FTP server či optické médium můžete pomocí zaváděcího média i bez instalace softwaru. Program chválí Dr.ZUBR, jemuž se líbí schopnost zálohovat při vypnutí počítače. Podle jeho zkušeností trvá záloha 120 GB disku kolem 8 minut, takže rychlost je velice významným plusem Acronisu.

5. CrashPlan

Prostá, jednoduchá, snadno ovladatelná a přesto velice účinná aplikace schopná vybrané soubory a složky zálohovat na lokální i vzdálené úložiště, dokonce na víc takových míst zároveň. Při přenosu dat po internetu je spojení samozřejmě šifrováno, aby bylo bezpečnosti učiněno zadost. CrashPlan za poplatek nabízí využití vlastní úložné kapacity pro online zálohu.

crashplan.jpg

Zajímavá je schopnost archivovat starší verze souborů a složek, takže při přepsání novými daty je možné vyvolat zpět starší podobu souboru. Program si chválí JirkaVejrazka, který oproti konkurenci chválí nejen cenu za poskytnuté úložiště, ale i softwarového klienta samotného.

6. GoodSync

Program, který již podle názvu nabízí primárně synchronizacidat mezi počítačem, USB diskem, notebookem a jinými zařízeními i přes lokální síť či internet, k čemuž využívá vlastní unikátní algoritmus. Nabízí přehledné a líbivé prostředí, českou lokalizaci (která ovšem není bez chyb) a snadné ovládání. Pendi23 GoodSync používá pro automatické zálohování dokumentu a fotografií na druhý harddisk. Využívá také synchronizaci přes LAN mezi různými operačními systémy.

goodsync.png

7. Bacula

Na závěr si ještě představíme specialitu, kterou do diskuze jako bezplatný a zajímavý program přinesl čtenář izak. Bacula je balíček programů který využije běžný uživatel i systémový administrátor ke správě záloh, obnovy a verifikace dat vzdáleně prostřednictvím sítě na mnoha různých počítačích. Program je tedy primárně určen pro síťové použití, přičemž obsahuje řadu nástrojů, jak ochránit zálohovaná data tekoucí sítí. Jednoduchost a opensourcová licence dělá z programu Bacula jednoho z nejpopulárnějších produktů pro zálohování.

bacula.png

 

Stáhnout Bacula (10,3 MB)

Diskuze (30) Další článek: Týden Živě 158: IE6, soutěž, děravé Wi-Fi a CES 2012

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,