Šéf Nvidie Jensen Huang je nejlepším šéfem z velkých firem. Rozhodl to letošní prestižní žebříček

Každoročně Harvard Business Review určuje sto nejlepších šéfů, které vybírá z největších firem světa na základě dosažených úspěchů, strategických rozhodnutí a stylu řízení společnosti.  Poprvé se umístil v čele tohoto žebříčku Jensen Huang, šéf Nvidie.

Jensen Huang stojí v čele firmy od jejího založení v roce 1993. Narodil se na Taiwanu, ale odjel studovat do USA, kde promoval na státní univerzitě v Oregonu a následně získal magisterský titul také na Stanfordově univerzitě. Poté pracoval v LSI Logic a AMD, kde už ve vůdčí pozici navrhoval nové mikroprocesory. V roce 1993, ve svých 30 letech, spoluzaložil s Chrisem Malachowským a Curtisem Priem společnost Nvidia a stal se jejím šéfem. Firmu úspěšně vede dodnes. 

Huang měl prvnímu místu prestižního žebříčku velmi blízko už minulý rok, kdy se umístil na druhém místě za Pablem Islovem ze Španělského obchodního řetězce Inditex.

Klepněte pro větší obrázek
Pět nejlepších šéfů společností dle žebříčku Harvard Business Review

Přední místa žebříčku stále intenzivněji obsazují šéfové technologických či softwarových firem. Není divu, tento obor aktuálně roste nejrychleji. Na druhém místě tak najdeme šéfa Salesforce (Marc Benioff), na čtvrtém Texas Instruments (Richard Templeton), na šestém Adobe (Shantanu Narayen) a na devátém Microsoft (Satya Nadella). 

Vítězství Jensena Huanga není však jediný úspěch tohoto velmi schopného manažera. V současné době je na 28. místě v žebříčku Forbes v oboru inovativních lídrů a také se jedná o 168. nejbohatšího občana USA. Jensen Huang se mimo jiné věnuje filantropii, má ženu a dvě děti. 

Diskuze (13) Další článek: Kalkulačka vytvořená polským fyzikem spočítá, s jakou pravděpodobností bychom přežili útok upírů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,