Šéf Oracle: SAP musí být na drogách, když si myslí, že nás porazí

Z úst výkonného šéfa Oraclu Larryho Ellisona opět zněla tvrdá rétorika. Při posledním konferenčním hovoru s novináři a analytiky se zostra opřel do konkurence v podobě německé společnosti SAP. Ta nejenom, že dlouhá léta konkuruje Oraclu v oblasti podnikových aplikací, ale v poslední době se mu snaží se in-memory systémem HANA narušit také tradiční databázový byznys.

„Jakmile SAP začne říkat, že budují in-memory databázi a že bude soupeřit s Oraclem, říkám si, ať mi dají jméno těch farmaceutik, protože musí být na drogách,“ říká Ellison. Spoluzakladatel SAPu Hasso Plattner Ellisonova slova interpretuje tak, že šéf Oraclu v in-memory databáze nevěří. „Na in-memory databázích pracujeme 10 let,“ oponuje Ellison. „Jsme světovým lídrem v této oblasti,“ dodává a poukazuje na systém TimesTen, který tvoří základ Oracle Exalytics. Zástupci SAPu ale už delší dobu opakují, že systém Exalytics je komplikovaný, omezený a nedokáže data zpracovávat v reálném čase. Oracle má ale stále výhodu v tom, že in-memory databáze nedokážou oproti těm běžným pracovat s takovým objemem dat.

Veřejně neveřejný cloud

Podobně, jako se Ellison nyní vysmívá in-memory databázím, se dříve vysmíval také veřejným cloudům. Nyní jeho firma skupuje společnosti, které nabízí podobné produkty jako například Salesforce.com. Koupě firem RightNow a Taleo ale nejsou pouze odpovědí na stále populárnější cloudové aplikace v prohlížeči, ale také na podobné aktivity SAPu, zejména koupi SuccessFactors. Ellison s mluvou poněkud obrátil a nyní, jak jinak, své produkty považuje za to nejlepší na trhu.

Oracle během několika následujících týdnů hodlá spustit službu Oracle Secure Cloud, která doplní současný Oracle Public Cloud. Secure Cloud bude mít prvky veřejného cloudu, ale zároveň si klade ambice odstranit problémy a předsudky spojené s bezpečností. Stále si tedy budete moci pronajmout databáze, Java Application server, CRM, finanční aplikace nebo HCM software za měsíční poplatek a služby budou udržované a spravované Oraclem, ale nepoběží v cizím datovém centru, ale přímo u vás v rámci vaší bezpečnostní politiky.

„Salesforce.com nenabízí takový způsob zabezpečení cloudu. Je to naše klíčová výhoda,“ věří si Ellison. „Ovšem naším největším konkurentem zdaleka není Salesforce.com, ale SAP. Ale ten nenabízí CRM, HCM a finanční aplikace v cloudu pro největší zákazníky,“ dodává dále Ellison. To, že SAP místo těchto aktivit věnuje tvorbě systému HANA, je podle šéfa Oraclu jejich velký problém.

Ellison se do konkurence opřel při oznamování posledních finančních výsledků, které měly oproti těm předchozím co vylepšovat. Oracle vykázal meziroční růst příjmů o 3 procenta na 9 miliard dolarů, přičemž zisk se usadil na 2,5 miliardy dolarů. Stejně jako v loňském kvartálu ale Oracle nedokázal zastavit pokles prodejů hardwaru. Za ten firma meziročně utržila o 16 procent méně, konkrétně 869 milionů dolarů.

Utěšeně naopak roste prodej softwaru. Oracle v třetím čtvrtletí prodal nové softwarové licence za 2,4 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 7 procent. O 8 procent pak narostly příjmy za upgrade a údržbu aplikací. Oracle v této oblasti vygeneroval příjmy 4,1 miliardy dolarů. Firma díky upgradům a údržbě spojených systémů stále pracuje s vysokou marží. Na účtech drží přes 30 miliard dolarů.

Diskuze (8) Další článek: Director Monitor: Mějte přehled o změnách ve složkách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,