Sensel Morph: obří touchpad, který lze modifikovat

Představte si velkých touchpad, který zvládne nejen vícedotyková gesta, ale i různé výměnné vrstvy sloužící jako klávesnice, mixážní pult, povrch pro kreslení štětcem a podobně.

Technologii multitouch umožňující dotykový povrch ovládat více body najednou, rozšířily především mobilní telefony a později i tablety. V těchto případech je dotyková vrstva umístěná nad displej a je určena hlavně pro snímání prstů.

Na podporu více dotyků přešly postupně i klasické touchpady u notebooků, jejich velikost je ale poměrně malá na náročnější použití než jsou jednoduchá gesta pro ovládání systémů pomocí prstů. Sensel Morph je oproti tomu samostatný a velký touchpad, který podporuje nejen prsty, ale i řadu různých vrstev pro rozlišné činnosti.

Sensel Morph: přesné snímání dotyků

V rámci kampaně na Kickstarteru se představil produkt Sensel Morph, což je dotykové příslušenství k počítači nebo mobilnímu zařízení, které lze využít mnoha způsoby. Jedná se o hliníkovou destičku o velikosti 24 x 16,95 x 0,675 cm a hmotnosti 400 g, která obsahuje vysoce citlivý dotykový multitouch povrch o rozměrech 23 x 13 cm. Povrch obsahuje 20 000 senzorových bodů, které dokáží rozeznat až 4 096 stupňů tlaku (5 g až 5 kg). Velikost jednotlivých bodů je 1,25 mm a přesnost je tak kolem 0,1 mm.

740fbd1ffd7b417eb4436d79124c5a56_original.png
Jednotlivé části Sensel Morph

Snímání dat z povrchu má dva režimy - v plném rozlišení je odezva 8 ms, v rychlejším módu s nižším rozlišením pak 2 ms. K počítači nebo jiným zařízením se připojuje přes USB nebo bezdrátově přes Bluetooth LE. Pro vývojáře bude nejspíše zajímavá i možnost přímého sériové spojení (Arduino). Výrobce uvádí kompatibilitu s Windows, OS X, iOS i Linuxem. Sensel Morph má integrovanou nabíjecí baterii, takže lze vše ovládat zcela bez nutnosti jakýchkoli drátů.

58007c4aeaf1ecaddafdbfdba9e69a4f_original.png

Výjimečnou vlastností není samotný dotykový povrch, ale především možnost použití různých druhů dodatečných vrstev pro různé účely specifického ovládání.

Vrstvy pro různé činnosti

Přes dotykový povrch lze umístit různé druhy vrstev, které mohou reprezentovat například klasickou qwerty klávesnici, mixážní dotykový pult pro hudebníky nebo třeba klávesy piana a další.

 2015-08-27 v 11.55.00.jpg 2015-08-27 v 11.55.07.jpg 2015-08-27 v 11.55.18.jpg
Ukázky různých vrstev, které lze na Sensel Morph umístit

Výhodou například pro malíře je, že mohou celkem přesně použít pro malování i štětec, přičemž třeba v případě malování či náčrtků pomocí tužky můžete na povrch umístit klasický papír a kreslit tak přímo na něj. Uvidíte, co kreslíte nejen na papíře, ale zároveň i v počítači v digitální podobě.

b74e84de91ff9e434052edf3ae27e327_original.gif
Snímání povrchu je velmi přesné z pohledu rozlišení i tlaku

Vrstvy lze měnit velmi jednoduše a rychle, což je jedna z hlavních vlastností Sensel Morphu. Výrobce pořádá i soutěž o další druhy vrstev, které by se mohly hodit k dalším účelům, typicky pro různé obory. Vzhledem k tomu, že v použitých vrstvách není žádné omezení, lze si vyrobit pomocí 3D tiskárny i vlastní vrstvu pro vaše konkrétní požadavky. K tomuto účelu tvůrci vyvíjí i specializovanou aplikaci běžící přímo v prohlížeči, ve které si návrh na vlastní vrstvu můžete sami jednoduše nakreslit. Samozřejmě se počítá i se sdílením návrhů v rámci komunity, takže pravděpodobně najdete spoustu vrstev, které vám budou už rovnou vyhovovat.

8e1ba7746261ac6a90c32b5d59f36353_original.png
Vlastní návrh vrstvy bude možný přes aplikaci v prohlížeči

Vývojáři mohou k senzorovým informacím přistupovat jednoduše přes API, takže možnosti propojení a naprogramování vlastních gest a ovládacích příkazů jsou snadno dostupné a otevřené.

Drahé příslušenství

Sensel Morph rozhodně není příslušenství, které bude masivně používané. Může ale najít uplatnění ve specifických případech a jeho hlavní předností je univerzálnost použití různých druhů vrstev.

Destičku spolu se třemi základními vrstvami dle vlastního výběru lze předobjednat zatím za nejnižší cenu 249 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem 7 500 Kč s DPH. Dodání se očekává až v polovině příštího roku, takže si budete muset počkat skoro rok.

Pokud ale pomineme cenu, rozhodně se jedná o zajímavé příslušenství, které si své uživatele jistě najde.

Diskuze (6) Další článek: Aplikace pro Windows 10 se stahují šestkrát více než na Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,