Seznam v rámci Firmy.cz vytvoří databázi českých startupů

Seznam dál rozvíjí své aktivity v podoře českých technologických startupů. Po nedávném oznámení investičního vstupu do akcelerátoru StartupYard firma pro začínající společnosti připravila speciální sekci ve službě Firmy.cz. Seznam tak chce vytvořit jednu velkou ucelenou databázi startupů, se kterou by pak šlo dále pracovat.

„Cílem tohoto projektu je nabídnout kontakty na začínající podnikatele na jednom místě,“ uvádí zástupci Seznamu. Pro startupy to má zároveň nabízet klasické možnosti, které zápisy do katalogu firem představují. Například lze najít dalšího partnera na spolupráci, subdodavatele a další. O službách startupů by se mělo dozvědět i více lidí.

Databáze se nyní musí naplnit a do budoucna je možné, že se využijí na další projekty. Mluví se například i interaktivní mapě startupů nebo propojení s Spráce.cz. Začínající společnosti by tak mohly nabízet pracovní nabídky ve speciální sekci na pracovním portálu seznamu. Podobnou službu už dnes nabízí projekt StartupJobs.cz. Podle zástupců Seznamu nicméně produktové záměry na tyto služby schváleny nejsou.

„Teď musíme hlavně posbírat data. Až je budeme mít, určitě budeme podporovat to, aby se o nich vědělo,“ vzkazuje Seznam. Registrace pro startupy je zdarma.

Seznam CrunchBase

Firmy.cz už nicméně mají v Česku konkurenci. Databázi začínajících technologických firem nabízí web GlobalStartups.cz, ten ale nemá údaje u firem tak podrobné. Prakticky nabízí pouze seznam startupů a u nich pak odkazy na web a sociální sítě a krátký popisek. Na Firmách jsou oproti tomu i další obchodní informace.

Prozatím to nevypadá, že v Česku vznikne podobný projekt, jako americký CrunchBase provozovaný serverem TechCrunch. CrunchBase nabízí obrovskou databázi startupů, kde je možné vidět i veškeré investice a investory, zakladatele, členy týmu a další.

Tuzemský internetový lídr se rozhodl, že od letoška začne mnohem více české vznikající technologické firmy podporovat, na což už dříve mnoho lidí z komunity apelovalo. Kromě tradiční podpory akcelerátorů (například formou kreditu na inzerci na službě Sklik) tak Seznam investoval do letošního ročníku StartupYardu, kde získal desetiprocentní podíl.

„Chceme něco vrátit trhu,“ řekl před dvěma týdny šéf Seznamu Pavel Zima. Společnost nevylučuje ani to, že do zajímavých startupů investuje, případně je odkoupí. Seznam na komunikaci se startupy před několika měsíci najal posilu.

Diskuze (3) Další článek: Andy Rubin: Vlastní kamenné obchody neplánujeme

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,