Seznam začíná připravovat vlastní cloud

Seznam s novým datovým centrem začíná budovat také cloud. Chce ho využít zejména pro běh vlastních služeb, avšak to, že by se stal zdejším Amazonem či Googlem ještě nezavrhuje.

Součástí projektu vlastního datového centra Seznamu bude ještě jedna oblast, která by tuzemskému největšímu internetovému hráči mohla přinést zajímavé příležitosti a možnosti do budoucna. „Směřujeme někam, čemu říkáme cloud,“ popisuje technické šéf společnosti Vlastimil Pečínka, „protože věříme, že cloudy jednou budou naprosto zásadní.“

Seznam jinými slovy nad svojí velkou hardwarovou infrastrukturou čítající 2400 kusů serverového železa, 5 tisíc procesorů, 105 TB operační paměti a 17500 pevných disků o kapacitě 13 PB postupně buduje vlastní cloudovou vrstvu, která by jednou měla pohánět jeho služby. Tento cloud by se v principu nemusel lišit od velkých projektů Amazonu, Googlu a dalších společností a umožní například rychlé rozšiřování infrastruktury, automatizaci IT procesů, nasazování aplikací přímo oddělených od hardwaru a podobně.

Pro Seznam je prioritou tento cloud postavit pro vlastní účely. Ovšem to, že by ho jednou začal nabízet jako službu pro další zákazníky, podobně jako třeba onen Amazon, Google, Microsoft a další, přímo nevylučuje. „Je evidentní, že tento typ byznysu se logicky nabízí,“ navazuje v rozhovoru pro Connect.cz Pečínka. „Každopádně to ale v současné době není oblast našeho podnikání.“

Vlastními silami

Seznam by každopádně jako poskytovatel výpočetní kapacity mohl být relevantní na českém trhu u zákazníků, kteří nechtějí data za hranicemi. Pro samotnou firmu by cloud znamenal i nový příjmový pilíř, zvlášť v době, kdy už Seznam v podstatě obsadil trh a neroste tak rychle, jako dříve. Hlavním smyslem cloudu nicméně zůstává posílit samotné služby Seznamu. „Technologie jsou naší konkurenční výhodou,“ věří Pečínka.

To, zda Seznam kapacitu svého hardwaru a datového centra nabídne pomocí cloudu také dalším subjektům, by se podle zástupců společnosti mohlo odvíjet od toho, jak bude postupovat vývoj a nasazení samotného cloudu. „V podstatě tu technologii sami musíme nejdříve postavit a vyzkoušet jí,“ doplňuje manažer datových center v Seznamu Marek Leš.

Seznam ve vývoji cloudu navazuje na dlouholeté aktivity ve vývoji serverového softwaru, který si skládá z dostupných open source technologií a dodělává k nim vlastní produkty. Základem má být virtualizace postavená na OpenVZ, pomocí níž společnost provozuje kolem 8400 operačních systémů. „Důležitá bude automatizace procesů. Už teď jich máme automatických hodně, například nasazování virtuálních serverů a podobně,“ vysvětluje Pečínka.

Zdejší internetový lídr tedy bude ve vývoji cloudu spoléhat na open source a vlastní síly a nepočítá s tím, že by nasadil cloudové technologie od VMware a jiných společností. Součástí know-how by mohl být i vývoj nástroje pro správu datového centra (DCIM), jež by do koncepce cloudu mohl zapadnout.

Diskuze (20) Další článek: Winamp končí. Populární přehrávač bude po 16 letech odstaven

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,