Škodovku trápí chronický nedostatek čipů. Opět omezí výrobu a tentokrát možná až do konce roku

Škoda Auto podle České televize 18. října výrazně omezí, anebo dokonce zcela zastaví výrobu ve svých třech závodech v České republice. Důvodem jsou chybějící integrované obvody, které komplikují kompletaci vozů v podstatě u všech automobilek po celém světě.

Už je to v podstatě evergreen. S propuknutím globální pandemie na jaře loňského roku se začaly po letech relativního klidu bortit dodavatelské a subdodavatelské řetězce postavené na principu just-in-time. K těm nejpostiženějším dnes patří ty, které jsou tradičním odvětvím v určitých geografických oblastech.

Čipy se sice navrhují v Evropě a USA, ale vyrábějí v Asii

Typickým příkladem jsou integrované obvody, jejichž návrhy se sice často rodí v amerických a evropských inženýrských studiích, o samotnou zakázkovou výrobu se ale nakonec starají fabriky TSMC, Samsungu a dalších v Asii. Říkáme tomu fabless – bezfabrikový vývoj. Případně výrobci nějaké ty linky mají, nicméně jejich kapacita nedostačuje poptávce, a tak se další výrobní kapacita narychlo dokupuje právě v Asii. No, a pokud do toho připočítáte ještě mobily, počítače, herní konzole, nové obvody 5G atp., není divu, že nestíhá naprosto nikdo.

Covid a zpřísnění podmínek vše zkomplikoval už loni, pak se k tomu ale připočítalo i sucho, nedostatek přepravních kontejnerů pro námořní dopravu a ohromný hlad v podstatě po všem, který stále sílí.

Covid, JIT a elektrická transformace

Problémy tak mají už druhým rokem třeba automobilky, jejichž vozy jsou dnes prošpikované elektronikou – což v blízké budoucnosti ještě mohutněji umocní nástup elektromobility – a je to segment, který vždy patřil ke špičce v just-in-time, kdy všechny komponenty nepřetržitě proudily do fabrik, aby z druhé strany vyjížděly hotové vozy.

Tento systém se ale v posledních dvou letech ze všech těchto důvodů narušil, když se tedy automobilky letos na jaře těšily, že začnou opět vyrábět a doženou ztráty z roku 2020, realita byla v mnoha případech taková, že vlastní výrobu musely nechtěně opět utlumovat.

Zápolí s tím i tuzemská Škoda Auto, která v proběhu roku 2021 několikrát omezila výrobu a nyní se to nejspíše opět zopakuje.

Diskuze (39) Další článek: Archive.org spustil Wayforward Machine. Ukáže, jak bude vypadat libovolný web v roce 2046

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,