Slovenská mobilní jednička Inloop otevře vývoj v Praze

Slovenská jednička ve vývoji mobilních aplikací otevře vývojovou centrálu v Praze a chce se na zdejším trhu stát významným hráčem. Chystá se také expanze na další zahraniční trhy.

Inloop, největší slovenská společnost zaměřená na vývoj mobilních aplikací, začíná budovat vývojové centrum v Praze. Přesná čísla o její velikosti prozatím nechce odhadovat, firma nicméně aktivně oslovuje vývojáře a zve je na pohovory. „Na českém trhu se chceme stát významným hráčem. Po odkupu Inmite Avastem se otevřely nové možnosti,“ říká pro Connect.cz spoluzakladatel a výkonný ředitel Inloop Martin Adámek.

Inloop je na českém trhu aktivní už delší dobu a má tu několik velkých klientů, například Avast, Škodu, OKIN či nově Air Bank. Založení pražské vývojové pobočky má postavení na trhu do budoucna ještě posílit. Součástí týmu vývojářů má být projektové vedení, které se bude o kontakt se zákazníky starat. Inloop se zúčastňuje řady tuzemských tendrů.

 

Na českém trhu se chceme stát významným hráčem. Po odkupu Inmite Avastem se otevřely nové možnosti.

 

Posílení v Česku je nicméně pouze jednou částí rozvoje Inloop. „Slovenský trh v našich číslech dělá asi 20 procent, český je na tom podobně. Hodně už vyděláváme na dalších trzích. Například ze Spojených států k nám teče až 30 procent tržeb,“ navazuje Adámek. Inloop vedle Prahy chystá otevření pobočky ve Stuttgartu. V Německu už má společnost několik zajímavých klientů, namátkou třeba Mercedes.

Chytré hodinky, auta i APNdroid

Inloop letos v březnu oslavila tři roky existence. „Každý rok se nám dařilo navyšovat tržby o 100 procent. Letos by to mohlo být až 150 procent,“ popisuje šéf společnosti. Firma v současné době zaměstnává 45 lidí na plný úvazek a zhruba desítku dalších externě.

Klepněte pro větší obrázek
Spoluzakladatel a šéf Inloop Martin Adámek (vlevo) se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou v rámci podnikatelské cesty do Londýna.​

Jádro podniku tvoří Žilina, menší pobočky jsou pak v Banské Bystrici a Popradu, odkud pochází spoluzakladatelé. Vedle Prahy a Stuttgartu se aktuálně chystá otevření kanceláře v Bratislavě. Na Slovensku mezi velké zákazníky patří nebo patřily firmy jako Tatra Banka, Azet, WebSupport, NAY Elektrodom či Hyundai Mobis.

Inloop má v české metropoli zájem především o zkušené vývojáře zaměřené na Android a iOS. V první fázi se počítá spíše s jednotkami lidí, plány ovšem nejsou nijak pevně definovány a další růst bude odvozený podle rozvoje samotného byznysu. Inloop na Slovensku spolupracuje s tamními technickými univerzitami, ze kterých čerpá i mladé lidi, v Česku ale prozatím podobnou praxi nechystá. Možná až v budoucnu.

Slovenská mobilní jednička zároveň chystá menší oddělenou společnost, která by se neměla zaměřovat na zakázkový vývoj, ale čistě na vlastní interní projekty. Firma samotná ostatně na základě vývoje vlastních aplikací vznikla.

Martin Adámek několik let pracoval v Praze na vývoji NetBeans a při příchodu Androidu se začal zabývat tímto systémem. Je například autorem populární aplikace APNdroid pro přepínání dat. Z nezávislého vývojáře a aktivního člena komunity se nakonec stal jeden ze spoluzakladatelů Inloop. Nyní společnost experimentuje s dalšími mladými technologiemi jako brýle pro rozšířenou realitu (pro zákazníky vznikají prototypy), chytré hodinky (už využívá Tatra Banka), iBeacon nebo chytré automobily.

Diskuze (1) Další článek: Tvůrce Ingressu opouští Google. Niantic Labs pojede na vlastní pěst

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,