SnackHost: Češi spouští celosvětový cloud

SnackHost je český cloud, který ma ambice šířit se po celém světě. Je postavený na OpenStacku a ze začátku poběží ve dvou datacentrech v Praze a jednom v USA.

Letos v květnu odstartuje ostrý provoz českého cloudu s globálními ambicemi. Jmenuje se SnackHost a finančně za ním stojí tuzemská hostingová společnost VSHosting a její zakladatel a ředitel Damir Špoljarič. Podnik jako takový má nicméně fungovat samostatně a zmíněné subjekty mu pouze za začátku pomáhají s financováním.

SnackHost je takzvaný cloud ve formě infrastruktury jako služby (IaaS), nabízí tedy vytváření a provoz cloudových serverů za pravidelný poplatek. Tedy to, z čeho už se v dnešní době v podstatě stává komodita a co nabízí velcí hráči.

„Nepřinášíme žádnou novou super novinku. To nepřinesl ani VSHosting, když před devíti lety začínal. Využíváme pokročilou infrastrukturu, zkušenosti a chceme vytvořit komplexní hostingovou službu bez geografického cílení, která bude zahrnovat oblíbené a požadované služby klientů za nízkou cenu, a oslovit uživatele v mnoha zemích,“ vysvětluje pro Connect.cz Damir Špoljarič.

Potenciál Jižní Ameriky

SnackHost chce v prvé řadě cílit na prozatím ne tolik probádané a rozebrané trhy v Jižní Americe, například Brazílii či Chile. „Ten trh neuvěřitelně expanduje a podíl konkurence tam není takový, jako jinde ve světě, vyjma třeba Afriky. Je tam řada překážek vyplývající jednak z legislativy, ale především ze zvyklostí a návyků obyvatel,“ popisuje Špoljarič.

Klepněte pro větší obrázek
Jednou z lokalit, kde SnackHost poběží, je nové pražské datové centrum ServerPark.

Nový projekt chce cílit také na Spojené státy, kde už je to s konkurencí sice horší, VSHosting tam má ale určité obchodní zkušenosti a zázemí. V Evropě se pak společnost nejvíce zajímá o trhy jako Německo, Velká Británie, severské státy a Španělsko. „Služba bude dostupná všude, cílením myslíme zejména věci jako marketing nebo lokalizace a podobně.“

SnackHost chce začínat v Evropě. VSHosting aktuálně dokončuje stavbu nového datového centra ServerPark, svojí infrastrukturu provozuje také v malešickém TTC a firma je připojená i do významného internetového uzlu DE-CIX. Severoamerický trh pak pokryje infrastruktura, kterou má společnost v texaském Austinu. Ta se má kvůli SnackHostu výrazně rozšiřovat. Do budoucna se kvůli latencím počítá také s fyzickou lokalitou právě v Jižní Americe.

Běží to na OpenStacku

Nový český cloudový produkt chce během dvou let od spuštění nabrat až 50 tisíc zákazníků z celého světa a dostat se na obrat kolem čtyř milionů dolarů. Na vývoji se pracovalo přes dva roky (ten samozřejmě nekončí, chystá se například funkce object storage) a aktuálně na něm dělá 12 lidí s tím, že další se pak využívali z VSHostingu. V budoucnu se má tým SnackHostu rozrůst o posily ze Států.

 

SnackHost poběží na dvou místech v Praze, jednom datacentru v Texasu a později také v Jižní Americe.

 

SnackHost je cloud postavený na otevřeném OpenStacku, což je jeden z faktorů, který dokáže cenu stlačit níže (i když je třeba započítat vývoj a úpravy). „OpenStack jsme příliš nemodifikovali. Vytvořili jsme vlastní mezivrstvu, rozhraní a další podpůrné systémy,“ říká Špoljarič. Společnost zároveň využívá SSD úložiště dat, virtuální sítě, spouštění virtuálních serverů ve více geograficky oddělených lokalitách a tak dále.

„Cenový rozdíl mezi tradičními a SSD disky tu pořád je, ale už to není nic strašného. S některými výrobci umíme při odběru velkého množství dojednat dobré ceny,“ říká šéf SnackHostu k SSD s tím, že právě tento typ serverového úložiště je kritický kvůli IOPS.

SnackHost pojede v ostré verzi od letošního května, aktuálně je možné se přihlásit do beta verze. Společnost už nějakou dobu jedná s přeprodejci na několika trzích, chystá marketingové aktivity a chce se zapojit do odborných komunit, sdružení a fór.

Diskuze (13) Další článek: Začíná konference Facebooku. Messenger se promění v platformu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,