Právo | Evropská unie | Pirátství

Soudní dvůr EU: Provozovatel otevřené Wi-Fi není zodpovědný za stahování warezu

Pokud ve své hospodě nebo jakémkoliv jiném provozu spustíte otevřenou Wi-Fi pro návštěvníky, přičemž někteří z nich začnou stahovat a sdílet warez, můžete být propříště klidní. Soudní dvůr EU včera vydal rozhodnutí v případu z roku 2010, ve kterém společnost Sony vinila německého obchodníka (a mimochodem i člena tamní pirátské strany) Tobiase McFaddena z toho, že skrze jeho podnikovou Wi-Fi kdosi sdílel její hudební nahrávky.

727542762

Sony po McFaddenovi požadovala, aby Wi-Fi ochránil heslem, zablokoval bittorrentové porty a především jej považovala za toho, kdo by měl nahradit škodu. Politický pirát ovšem namísto toho prohnal kauzu všemi patry německé judikativy, až případ docestoval do Lucemburska, kde sídlí Soudní dvůr EU.

A ten mu nakonec dal za pravdu. Tedy alespoň částečně. Provozovatel skutečně není zodpovědný za pirátskou činnost ostatních, pokud v ní není aktivně zainteresovaný, ale požadavek na lepší zabezpečení Wi-Fi už byl podle Soudního dvora EU naprosto legitimní.

Diskuze (8) Další článek: Google oslavuje vynálezce internetu Járu Cimrmana. Nabízí speciální StreetView i divadlo na Youtube

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,