Spor Apple vs. Spotify se posunul o krok dál. Evropské komisi už vadí jen jedna věc

V roce 2019 podaly Spotify stížnost k Evropské komisi, že Apple zneužívá dominantní postavení na iOS a vlastní hudební službu Apple Music zvýhodňuje na úkor konkurence. O dva roky později dala Komise švédské společnosti částečně za pravdu, když zveřejnila předběžné stanovisko se dvěma problematickými body.

Antimonopolní úřad se chtěl zaměřit na to, že Apple na svých mobilních platformách nepodporuje alternativní možnosti úhrady předplatného, všechny peníze jdou přes Apple Pay. A z těch si firma účtuje 15 či 30% provize. To pak znamená, že pokud Apple Music a Spotify budou z hlediska posluchače mít stejnou cenu, druhá firma bude znevýhodněná, protože utrží méně.

Druhý bod se týkal faktu, že Apple zakazuje vývojářům informovat prostřednictvím aplikací o tom, že mohou výhodnější předplatné získat na webu místo in-app platby. Nesmí tak nejen odkazovat na externí platební bránu, ale ani říct, že taková alternativa existuje.

Evropská komise dnes původní námitky revidovala a vadí jí už pouze druhý bod. Tedy nemožnost informovat o platbě mimo aplikaci. Opět jde jen o předběžné rozhodnutí, nikoliv konečný verdikt. Apple má šanci postoj vysvětlit. Pokud ale Komisi nepřesvědčí, hrozí mu pokuta ve výši až 10 % celosvětových tržeb. Ty ve fiskálním roce 2022 činily 394,3 miliardy dolarů.

Apple podle WSJ zúžení vyšetřování vítá a bude s Komisí dále spolupracovat. Rozhodnutí ale chválí i Spotify. Evropská komise sice pominula první bod, jenže zároveň v EU začíná platit Digital Markets Act, který taj jako tak přinutí Apple otevřít iOS k alternativám App Storu.

Diskuze (2) Další článek: V EU končí další svítidla. Po žárovkách musí zmizet i často používané typy zářivek

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,