Spotify bude streamovat z Google Cloudu. Kolik za něj zaplatí? [aktualizováno]

Aktualizace: Na webu Medium se objevila kalkulace toho, kolik by mělo Spotify Googlu za měsíční služby platit. Vyčíslení mohlo vzniknout díky rozsáhlému příspěvku na blogu Spotify, který přesně odhaluje, jak bude streamování fungovat včetně všech čísel z provozu. Finální částka zní 290 518 dolarů za měsíc, tedy asi 7,1 milionu korun. Ačkoliv se dá předpokládat, že se obě společnosti dohodly na nižší než ceníkové sumě, rámcovou představu o nákladech takto velkých projektů si díky tomu můžeme vytvořit.


Původní článek (24. 2.): Spotify až doposud fungovalo ve vlatních datových centrech, případně se spoléhalo na služby Amazonu. Nyní se však švédská společnost dohodla s Googlem a streamování svěří platformě Google Cloud. Přesun dat již začal, z celkového počtu 75 milionů uživatelských účtů jich bylo zkušebně přesunuto 250 000.

Tvůrci Spotify na blogu píší především o posunu cloudových služeb, který byl zaznamenán v posledních letech. Při spuštění hudebního streamování prý žádná společnost nenabízela takové služby, aby levně a především spolehlivě pokryla globální požadavky Spotify. To se úspěšně změnilo a díky Google Cloud tak Švédům odpadnou mnohé logistické starosti. Kompletní převedení provozu na servery Googlu však budou trvat značnou dobu.

Tento měsíc dokončil migraci také další streamovací obr – Netflix. Na začátku února ohlásil uzavření posledního datového centra a přesun dat pod Amazon Web Services. Díky tomu mohl ostatně ohlásit rozšíření do celého světa.

Mohlo by vás zajímat:

Váš názor Další článek: Vulkan pro všechny: Nvidia vydala ovladače s podporou nového API

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,