Spouští se Safezóna: Bezpečné místo pro děti a dospívající v tíživé situaci

S nějakou formou duševních obtíží se setkalo každé páté dítě, během pandemie se situace prudce zhoršila a docházelo k přetížení telefonických i chatových krizových služeb. Na pomoc přichází nově otevřená Safezóna, kde mladí lidé najdou informace týkající se duševního zdraví, prevence psychických potíží a odkazy na příslušné organizace.

Dobrovolníci z komunity Česko.Digital připravovali online prostor, kde by mladí lidé mohli najít včasnou pomoc při duševní nepohodě či složité životní situaci. Safezóna přináší spolehlivé a odborné informace pro děti a dospívající ve věku 12–16 let, pomůže jim zorientovat se a v případě potřeby si rychleji říct o kvalifikovanou pomoc.

Cílem je zpracovat 15 témat, zatím je dokončených 5:

  • Trápí mě známky ve škole
  • Doma mi ubližují
  • Šikana
  • Jsem pořád online
  • Je mi často smutno

 „Ke každému tématu se nám podařilo najít odborného garanta, tedy partnerskou organizaci, která se konkrétnímu tématu věnuje. To přispívá ke kvalitnímu obsahu, který cílí tam, kde je potřeba. Je skvělé, že se tolik odborníků chce podílet na kvalitním obsahu s tak významným přesahem. Velké díky patří také celému týmu Safezóny a expertním dobrovolníkům z komunity Česko.Digital, kteří pomáhali nejen se zpracováním textů do podoby, která je nyní dostupná na webu, ale také s dalšími klíčovými aktivitami,“ vysvětluje Vladimíra Osadníková, product owner za Safezónu v Česko.Digital.

Partnery pěti už hotových témat jsou Replug me, Centrum Locika, Nevypusť duši, 3pe a Cesta z krize. Pracovní listy připravil tandem holek Značka Kačka. S marketingem a PR aktivitami pomáhají online marketingová agentura H1.cz, Infocentrum moderní školy Ámos Vision, tematická videa vznikají ve spolupráci  s Czech Video Center, provozovatelem internetové televize Mall.tv, která má na kontě mezinárodní cenu Emmy i Českého lva za osmidílný thriller #martyisdead upozorňující na problematiku kyberšikany. Vedle Česko.Digital podpořila projekt Safezóny také nadace Bakala Foundation, která se dlouhodobě věnuje podpoře rozvoje a vzdělávání mladých lidí.

Váš názor Další článek: I Švýcaři mají robota, který bere dech. Jezdí po čtyřech i po dvou a utáhne těžká břemena

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,