Starlink překvapivě zlevňuje. I v Česku teď satelitní internet stojí o polovinu méně

Zatímco ceny téměř veškerého zboží a služeb letí už několik měsíců za sebou strmě vzhůru, provozovatel satelitního internetu Starlink překvapil (přinejmenším některé) své uživatele citelnou slevou. Na tuto příjemnou skutečnost upozornila řada uživatelů, jež na sociálních sítích sdíleli e-maily s informací o snížení měsíčního paušálu.

Například Vláďa „Schotek“ Janeček publikoval ve čtvrtek 25. srpna ráno snímek zprávy, ve které ho provozovatel informuje o snížení měsíčního poplatku na 1400 Kč. „No, nebudu protestovat :),“ komentoval lakonicky.

Starlink zlevňuje

„S platností od 24. srpna 2022 Starlink snižuje měsíční poplatek za služby na 1 400 Kč,“ informuje zpráva v úvodu. Důvodem k tomuto kroku má být zohlednění podmínek a parity kupní síly zákazníků na lokálním trhu. „Z vaší strany není třeba podnikat žádné kroky, snížení ceny se automaticky promítne do faktur generovaných po 24. 8. 2022,“ stojí ve zprávě.

Nižší cenu už odrážejí i oficiální stránky Starlinku. Podle nich zákazník při objednávce na českou adresu zaplatí jednorázovou částku ve výši 9 100 Kč za hardware (poštovné a balné je v tomto případě zdarma) a dále pak 1 400 Kč za měsíc.

Klepněte pro větší obrázek Satelitní internet Starlink přijde na 1 400 Kč měsíčně

Zajímavostí je, že v březnu tohoto roku Starlink ceny satelitního internetového připojení zvyšoval kvůli rostoucí inflaci. Nezbytný hardware tehdy zdražil ze 499 na 599 amerických dolarů (cca 14 770 Kč při aktuálním kursu) a měsíční poplatek vyskočil z 99 na 110 dolarů (cca 2 710 Kč). Proti těmto sazbám se tak jedná o 48% slevu.

Satelitní internet skoro za polovinu

Informace o snížení měsíčního paušálu pochopitelně nezůstala bez povšimnutí. Například magazín The Verge potvrzuje avizované snížení ceny v Nizozemsku z původních 124 na 105 eur. O nových cenách se intenzivně debatuje také na diskuzním webu Reddit.

Hlášení o snížení cen přicházejí od zákazníků takřka z celého světa, ovšem ne všude je pokles tak razantní – například ve Spojených státech klesl měsíční poplatek ze 110 na 85 dolarů, což znamená slevu 23 %. Jeden z uživatelů Redditu si dal tu práci a připravil přehled cen v jednotlivých zemích. Nejlevněji vyjde Starlink v Maďarsku, kde měsíční paušál přijde na 17 000 forintů, což je v přepočtu asi 1 030 Kč.

V internetových diskuzích mezitím bují divoké spekulace, zda společně se snížením ceny nedojde k omezením poskytované služby – například snížení rychlosti či limitování objemu přenesených dat. Možná se více dozvíme na společné akci SpaceX a amerického T-Mobilu, na které Elon Musk oznámí plány na „zvýšení konektivity“.

Diskuze (39) Další článek: Covid-19 postupně ztrácí jednu ze svých nejsilnějších zbraní. Jeho inkubační doba se zkracuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,