Start-up Nicira virtualizuje sítě a chce změnit trh

VMware rozbil svět serverů tím, že zavedl jejich virtualizaci. O něco podobného se nyní v oblasti sítí snaží také startup Nicira. Nástroj NVP umožňuje virtualizací sítí.

Technologický svět už dlouho nepoznal tak žhavý a ambiciózní startup, jakým je mladá společnost Nicira. Tato firma před pár dny oznámila, že získala investici ve výši 50 milionů dolarů, na které se podílí například skupina Andreessen Horowitz nebo spoluzakladatelka VMware Diane Greene. Právě s VMware pojí Niciru mnohem více společných věcí – přichází totiž se softwarovým nástrojem, který umožňuje virtualizovat fyzické sítě bez závislosti na síťovém hardwaru.

To, o co se nyní Nicira snaží ve světě sítí, se VMwaru povedlo už před lety se servery. Do té doby bylo nutné neustále přikupovat nové fyzické stroje. To znamenalo najít na ně prostředky, prostory, napájení a především nemalý čas na jejich nasazení a začlenění do infrastruktury. S virtualizací toto všechno najednou odpadlo, nebo se smrsklo na výrazně nižší míru. Na každém fyzickém serveru nyní může běžet hypervisor, který umožňuje během několika málo minut spustit virtuální mašiny chovající se stejně, jako ty ze železa.

Klepněte pro větší obrázek
Další student ze Stanfordu, který změní trh? Spoluzakladatel a technický šéf Niciry Martin Casado.

Na virtualizaci se pak nabalila hromada dalších nástrojů, díky čemuž je možné svět serverů považovat za velice vyspělý a inteligentní. O podobnou věc se nyní chce pokusit i Nicira se sítěmi, které se sice neustále zrychlují a navyšují kapacitu, ale příliš inteligentní nejsou. Virtualizace, zdá se, začíná ovlivňovat celý svět IT. Kromě serverů a sítí se stejnou problematikou zabývají i storage systémy.

Žádný nový přepínač, ale jenom software

Se sítěmi se to má podobně, jako dříve se servery. Pokud chcete nějakou přidat, musíte koupit switche, routery a další ne zrovna levné krabice, a vše pak fyzicky rozmístit a nastavit. To zabere dny i týdny. Nicira se svým produktem NVP (Network Virtualization Platform) ale přináší síťový hypervisor, díky kterému toto všechno odpadá.

Klepněte pro větší obrázek
Virtualizace sítí funguje podobně, jako virtualizace serverů. Nad fyzickou vrstvou běží hypervisor a na něm pak virtuální jednotky.

NVP můžete nainstalovat nad váš síťový hardware a pomocí softwaru si následně vytvářet a spravovat virtuální sítě. Ty pak běží nezávisle na samotném hardwaru. Za Nicirou stojí spoluzakladatel Martin Casado, jehož disertační práce na Stanfordu dala vzniknout síťovému protokolu OpenFlow. Ten se snaží o podobné, jako NVP, avšak Nicira na rozdíl od OpenFlow není závislá na certifikovaném síťovém hardwaru. Nástroj můžete nasadit prakticky kamkoliv.

Zástupci společnosti už začínají odhalovat své první zákazníky, mezi kterými září především giganti jako eBay nebo americký telekomunikační operátor AT&T. Další jména by měla být známá v následujících měsících. Nový ambiciózní projekt už zlákal některé významné síťařské kapacity v čele s Brucem Daviem, Alanem Cohenem (Cisco) a Robem Ennsem (Juniper Networks).

Nicira může se síťovým byznysem hodně zamávat. Příkladem může být opět VMware. Kdo ze serverových výrobců by dnes nepodporoval tuto platformu, nemohl by prakticky existovat. Je tedy dost možné, že zaběhlé značky jako Cisco, Juniper, HP nebo nově třeba Dell budou v budoucnosti s Nicirou významně spolupracovat.

Zavedení hráči se navenek nebojí

Mnou oslovení zástupci vybraných společností ale Niciru příliš komentovat nechtějí a věří, že nabídnou konkurenceschopné technologie. V Dellu, který by chtěl akvizicí Force10 Networks v sítích dokázat velké věci, jsou k virtualizaci prozatím trochu patrní. „Core network rozhodně není oblast určená pro experimentování, ale spíše pro konzervativní a zavedené nástroje,“ řekl pro Živě.cz Ondřej Bačina z českého Dellu. „Virtualizace sítí je ovšem něco, na čem v současné době pracují všichni významní výrobci,“ doplnil.

V Ciscu si myslí, že oblast SDN (software defined networking) bude doplňujícím prvkem stávající síťové infrastruktury. „Cisco nabízí otevřené programovatelné rozhraní svých systémů, aby umožnilo škálovatelnou integraci aplikací do další síťové infrastruktury a přístup k nástrojům třetích stran pro řízení a orchestraci,“ říká technický ředitel Cisca Ivo Němeček. Argumentuje také virtuálním přepínačem Nexus 1000v, který u zákazníků slaví úspěch. HP, další velká síťová persona, ve svých 16 produktech podporuje již zmiňovaný protokol OpenFlow.

Jenže pointa Niciry je v tom do určité míry se od hardwaru oprostit a všem síťovým hráčům hrozí, že jim nový startup sebere příjmy. Tím, že si firmy nebudou muset kupovat nové přepínače, ale raději si sítě budou virtualizovat. „Síť se mění z hardwaru na software, stejně jako každý jiný byznys. Software pojídá svět,“ okomentoval nově nastupující fenomén výkonný šéf Niciry Stephen Mullaney.

Diskuze (9) Další článek: Ochraňte .eu doménu SSL certifikátem a získáte ji darem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,