Stát vytvořil mapu výskytu umělé inteligence v Česku

Ministerstvo průmyslu a obchodu se pochlubilo zřízením mapy, která zaznamenává firmy a instituce zabývající se vývojem umělé inteligence. Je to směs subjektů z akademické sféry a soukromého sektoru. Cílem je zajistit možnou spolupráci a koordinaci týmů, které pracují na podobných projektech, a tím vývoj akcelerovat.

Mapa vytvořila agentura CzechInvest, která pod Ministerstvo průmyslu a obchodu spadá. Mapovou službu, která ukazuje dopravní a podnikatelskou infrastrukturu, startupová centra či tzv. brownfiledy vhodné k podnikatelským příležitostem, již provozuje, teď do ní tedy přidala vrstvu se subjekty zabývající se umělou inteligencí.

Obor umělé inteligence se z pohledu Ministerstva jeví jako velká příležitost pro Česko. Máme zde silné zázemí v softwarovém vývoji a desítky firem, které v tomto směru dělají pokrok ve vývoji s globálními dosahy. Ministerstvo proto skrze Czechinvest usiluje o to, aby v Česku vznikla aktivní podpora pro vývoj umělé inteligence ze strany státu a aby se Česko mohlo stát středobodem tohoto oboru i pro celou Evropskou unii. Aktuálně spuštěná mapa je jedním z počátečních kroků k tomuto cíli.

Mapa pochopitelně naráží na problém, kterým trpí samotný pojem umělé inteligence – co za ni vůbec považovat? Projektů využívajících nějakou formu strojového učení je už nepočítaně a na druhé straně opravdová samostatně myslící umělá inteligence ještě neexistuje. A tak se mapa zaměřuje především na ty projekty, které nevyužívají jen již hotové moduly pro neuronové sítě či strojové učení, ale vyvíjejí svoje vlastní. 

Smysl mapy je nicméně diskutabilní. Teoreticky by měla posloužit případným investorům či navázaným firmám, aby měly přehled. Diskuze na Twitteru ovšem odhalila, že v mapě zjevně nějaké firmy zabývajících se vývojem umělé inteligence chybí, a tak jsou data neúplná.

Po kouknutí na trailer nového Terminátora doufejme, že snad tuhle mapu nikdy nebude potřebovat i Ministerstvo obrany. 

Diskuze (13) Další článek: Nejnovější kumulativní aktualizace Windows 10 způsobuje zvýšené zatěžování procesoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,