Google koupí Lytro, výrobce futuristické technologie foťáků a kamer

Aktualizováno: Google již akvizici potvrdil.

Google nakupoval! Podle zdrojů amerického technologického magazínu Techcrunch se mu zalíbil fotografický startup Lytro. Jen připomeneme, že chtěl před lety udělat díru do světa novou snímací technologií fotoaparátů, která slibovala pořídit fotografii a až dodatečně ji libovolně zaostřit. Google akvizici zatím oficiálně nepotvrdil.

Fantastickým minifotoaparátům se však nakonec dařilo více na papíře než ve skutečnosti, poptávka byla relativně nízká a Lytro později ukončilo jejich dalších vývoj. Namísto toho se s podobnou technologií kamer Immerge vrhlo do světa virtuální reality. A právě o tuto práci má nejspíše zájem i Google, který se o VR a AR zajímá už roky.

Lytro je startupem, který na počátku získal investice v hodnotě kolem 200 dolarů, ale nakonec se neprosadil. Ale má ještě nějakou hodnotu, a to především v podobě 59 patentů z oblasti plenoptických fotoaparátů. Předpokládá se, že Google tyto patenty a vyvinuté technologie využije právě v oblasti virtuální reality. Lze také čekat využití pro zlepšení kamer v zařízení Pixel a dalších.

Zajímavá je hodnota transakce, která je dle neoficiálních informací kolem 40 milionů dolarů, možná ještě níže. Pro původní investory Lytra je to tak značná ztráta.

Diskuze (5) Další článek: Soukromí na Facebooku: Co o vás vědí přátelé, to mohou vědět i analytické aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,