Švédský pirát musí zaplatit 652 000 dolarů za sdílení jediného filmu

Nejen v Česku je vyčíslování škod vzniklých nelegálním sdílením velkým tématem. Soud nad švédským pirátem vynesl rozsudek, který ukládá moderátorovi torrentového fóra zaplatit 652 000 USD za sdílení jediného filmu před jeho premiérou. Kromě toho si odnesl podmínku a veřejně prospěšné práce za dalších více než 500 filmů. O případu informoval Torrentfreak.

Vyšetřování probíhalo od roku 2011, kdy byl zavřen bittorrentový tracker Swebits. Jedním ze stíhaných byl i tehdy pětadvacetiletý moderátor, který si vyslechl obvinění z nelegálního šíření celkem 518 audiovizuálních děl.

Jedním ze sdílených filmů byl i neuvedený snímek, jenž se stal Švédovi osudným.
Tamní protipirátská organizace se rozhodla pro méně tradiční vyčíslení škody. Namísto běžného násobení počtu stažení a ceny jedné kopie či lístku do kina přišla s radikálnějším řešením. Vyčíslených 652 000 dolarů by totiž stála licence poskytnutá majitelem práv pro bezplatné online šíření. Informace o počtech stažení ani konkrétních dílech nejsou známé.

Letos nejznámější případy odsouzení za sdílení v Česku:

Kromě zmíněné peněžní pokuty si od soudu pirát odnesl podmínku a nevyhnul se ani 160 hodinám veřejně prospěšných prací za zbylých 517 filmů a seriálů.
Jedná se samozřejmě o nejvyšší udělenou pokutu za nelegální sdílení ve Švédsku a tamní pirátské spolky se bouří především kvůli překročení hranice 150 000 dolarů. To je totiž maximální částka, kterou mohou být potrestání piráti ve Spojených státech za šíření jednoho díla.

Diskuze (46) Další článek: Apple vývojářům: Všechny aplikace vyvíjejte od února v Xcode 5 pro iOS 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,