Svobodný software je prý kvalitnější než proprietární

Foursquare přechází na OpenStreetMap, Torvalds kritizuje časté zadávání hesla root. Canonical má Ubuntu pro firmy, LibreOffice je ve verzi 3.5. Novinky ze světa open-source.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru a snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci. 

Open-source software je kvalitnější než proprietární

Společnost Coverity zveřejnila výsledky analýzy porovnávající kvalitu svobodného a proprietárního softwaru. Na základě zkoumání 37 milionů řádků open-source softwaru a tří set milionů řádků proprietárního softwaru došla k závěru, že open source je obecně kvalitnější. Na tisíc řádků kódu u něj připadá 0,45 nedostatku, u proprietárního je to 0,64.

Za nedostatky byly považovány například dereference ukazatele, neinicializované proměnné, poškození paměti nebo problémy s řídicí strukturou. Detailněji zpráva zmiňuje tři velké open-source projekty: Nejhůře je na tom Linux 2.6 s 0,62 nedostatku na tisíc řádků, PostgreSQL 9.1 se může chlubit číslem 0,21 a PHP 5.3 dokonce 0,20. Pro přístup k plnému znění zprávy se musíte zaregistrovat na Coverity.com.

Foursquare přechází na OpenStreetMap

Svobodné mapy OpenStreetMap si připisují velký úspěch. Populární geolokační sociální síť Foursquare je začala využívat namísto Google Maps. Přesněji řečeno přešla na MapBox, který je založen právě na mapových podkladech OpenStreetMap. Primárním důvodem přechodu je změna cenových podmínek Google Maps API. Mimo to je pro Foursquare důležitá také „ohebnost“ a možnosti úprav.

foursquare osm.png
Foursquare používá OpenStreetMap

Mezi další významné projekty využívající OpenStreetMap patří třeba Geocaching.com. Foursquare je však ještě o něco výš a může rozvoji a propagaci svobodných map výrazně pomoci. Pokud si nejste jisti, jak si „svobodné mapy“ představit, tak je to celkem jednoduché: Mapové podklady jsou šířeny pod licencí Creative Commons, která vám umožňuje si s nimi dělat prakticky cokoliv. Důležitý je také „wiki“ aspekt – mapy tvoří tisíce uživatelů bez nějakého centrálního řízení.

Torvalds kritizuje nutnost často zadávat rootovská hesla

Linus Torvalds se na Google+ ostře pustil do openSUSE. Nelíbí se mu nutnost častého zadávání rootovského hesla pro všemožné úkony. Konkrétně dává za příklad změnu časové zóny, přidání nové bezdrátové sítě nebo tiskárny. Linus dokonce přímo napsal: „Jestli si myslíte, že vyžadování rootovského hesla pro každodenní činnosti je ta správná bezpečnost, tak jste mentálně postižení.“

Zakladatel Linuxu pro ostré slovo nejde daleko, kdysi třeba označil uživatele GNOME za „idioty zmatené funkcionalitou“, čímž kritizoval podle něj přílišnou jednoduchost GNOME. Ale zpět k tématu. Většina distribucí pro běžné uživatele automaticky přidává nové uživatele do skupiny „sudo“, což jim umožní získat rootovská práva pouze zadáním svého hesla. U openSUSE tomu tak zřejmě není, ale změna nastavení by neměla být nic tak složitého. Je ale pravda, že pro běžného uživatele, na kterého i openSUSE cílí, to může být španělská vesnice.

InstallFest 2012

Na pražském Strahově minulý víkend (3. a 4. března) proběhla linuxová konference InstallFest. Mezi přednáškami a workshopy převažovala programátorská témata, několik přednášek se také určitým způsobem motalo kolem procesorů ARM. Nejvíce zájmu asi vzbudila 3D tiskárna RepRap, o které nejdříve obecně mluvil Josef Průša, který je jedním z hlavních lidí v komunitě okolo tohoto open-source hardwaru, poté přišel na scénu Marek Žehra, který představil projekt 3D tiskárny na FIT ČVUT, který vede. S Markem připravujeme rozhovor.

tiskarna.png
O tisk se postarala 3D tiskárna

Zhruba do týdne můžete na webu konference čekat prezentace k přednáškám, o něco později i videozáznam. Další ročník InstallFestu proběhne opět první březnový víkend, tedy 2. a 3. března 2013.

Canonical: Ubuntu pro firmy a konec dotování Kubuntu

Společnost Canonical vydala další edici Ubuntu Business Desktop Remix, která by měla zaujmout hlavně firmy. Od standardní desktopové edice se nijak zvlášť neliší, pouze některé aplikace byly odstraněny a další naopak přibyly. Nenajdete zde například hry, klient pro sociální sítě Gwibber a synchronizační nástroj Ubuntu One. Místo nich Ubuntu Business Desktop Remix nabízí podporu proprietárních technologií v podobě OpenJDK (Java), Adobe Flash a VMware View (virtualizace). Takové změny stojí málo úsilí a Ubuntu v očích firem rozhodně mohou povýšit. Remix je aktuálně dostupný pouze v angličtině ve 32bitové verzi a pro jeho získání se musíte zaregistrovat.

Další zpráva už není tak pozitivní. Jediný placený vývojář Kubuntu (verze Ubuntu s desktopovým prostředím KDE) Jonathan Riddell po sedmi letech dostal výpověď a Canonical už tak nebude vývoj Kubuntu financovat. Nicméně to není tak černé, jak se může zdát. Canonical stále hodlá Kubuntu podporovat například zajištěním infrastruktury a dalšími doplňkovými službami. Stejně to praktikuje u Xubuntu, Lubuntu a Edubuntu a nedaří se jim zle. Ukončení financování Kubuntu však svědčí o tom, co můžeme pozorovat poslední měsíce. Canonical sází na jedinou kartu – Ubuntu s rozhraním Unity.

Novinky ze světa softwaru


Cinnamon 1.3

Jsou to teprve dva měsíce, co Clement Lefebvre „forknul“ GNOME Shell a zahájil vývoj nového rozhraní Cinnamon. Vývoj postupuje mílovými kroky a verze 1.3 přináší další požadovaná vylepšení. Panel se stále více přibližuje GNOME Panelu. Dočkal se potřebné ohebnosti, cokoliv (včetně menu) z něj lze odebrat a nahradit jiným appletem, jejichž počet také roste a už pokrývají téměř vše nejpotřebnější. Applety navíc nově můžete přesouvat stylem drag-and-drop.

cinnamon.png
Applety v Cinnamonu 1.3, zdroj WebUpd8.org

Do nastavení Cinnamonu přibyly nové možnosti, zejména ty, které můžete znát z nástroje GNOME Tweak. Jedná se třeba o změnu vzhledu oken, kurzoru, písma nebo sady ikon. Třináctá verze distribuce Linux Mint by měla vyjít zhruba za tři měsíce, a pokud bude vývoj pokračovat ve stejném tempu, je velmi pravděpodobné, že se v ní Cinnamon objeví. Už teď ho můžete vyzkoušet v Linux Mint 12, v repozitářích distribuce najdete vždy aktuální verzi.

LibreOffice 3.5

Document Foundation vydala novou verzi kancelářského balíku LibreOffice 3.5 napěchovanou novinkami. Tou hlavní je pročištění kódu a znatelné zrychlení, které mohu z vlastní zkušenosti potvrdit. Novinek je opravdu mnoho, takže si je projdeme jen ve zkratce: Zaheslované soubory jsou nově šifrovány systémem AES (místo Blowfish), rozšíření lze filtrovat podle původu (výchozí, pro všechny uživatele, jen pro současného uživatele), dialog varující na ukládání do jiného formátu než ODF je srozumitelnější, nový způsob míchání barev (používaný hlavně v grafických aplikacích), podpora sedmé verze Javy.

Ve Writeru se intuitivněji dostanete k formátování záhlaví a zápatí, Calc zase lépe vyhlazuje křivky v diagramech, navyšuje limit na deset tisíc listů a 1024 sloupců v sešitu, umožňuje nastavit počet listů pro nové dokumenty a vylepšuje dialog filtru. Podrobný článek o LibreOffice 3.5 přinesl portál OpenOffice.cz.

Booktype: open-source nástroj pro tvorbu knih

Nezisková organizace Sourcefabric, která mimochodem sídlí v Praze, nedávno představila překvapivě schopný nástroj pro kolaborativní tvorbu knih Booktype. Jeho síla spočívá především v tom, že zvládne vše potřebné – od začátků psaní až po publikaci. Na textu zároveň může pracovat mnoho uživatelů, mohou o něm diskutovat prostřednictvím chatu, přidávat poznámky atp.

Až bude kniha hotova, stačí ji vyexportovat – na výběr je mnoho elektronických formátů a samozřejmě i formát pro tisk. Booktype je serverová aplikace založená na webových technologiích. Pro osobní využití tedy stačí váš počítač, pokud chcete spolupracovat ve více lidech, už ji musíte umístit na server. Na vyzkoušení je k dispozici demo.

Novinky ze světa distribucí


Ubuntu 12.04 Beta 1

Canonical vydal první betaverzi připravovaného Ubuntu 12.04 Precise Pangolin. Toto vydání bude LTS – to znamená, že bude mít rozšířenou tříletou podporu. Proto je kladen důraz na vybroušení detailů a opravy chyb. To nese ovoce – už tato betaverze je relativně stabilní.

Rozhraní Unity se opět dočkalo mnoha vylepšení, zlepšila se konfigurovatelnost a nejviditelnější změnou je neskrývající se launcher (ve výchozím nastavení). Nejinovativnější novinkou je tzv. HUD (Head-Up Display), jehož popis by vydal na mnoho slov, raději si přečtěte celý článek o chystaných novinkách. Zbrusu novou funkcí je také pokročilé nastavení soukromí.

Linuxové jádro je ve verzi 3.2 a ze softwaru můžeme zmínit např. nové verze LibreOffice 3.5 a VLC 2.0, o kterých jsme psali minule. Druhá betaverze je plánována na 29. března, finální verze by měla být k mání 26. dubna.

Jednou větou

  • Úspěšná adventura Amnesia: The Dark Descent dostane pokračování.
  • Minecraft 1.2 přináší dvojnásobnou výšku mapy a nová zvířátka.
  • Datovka ve verzi 2.0 podporuje nové funkce datových schránek.
  • Každý den je aktivováno 850 tisíc nových zařízení s Androidem.
  • Americké ministerstvo zahraničí nasazuje prohlížeč Google Chrome.
  • Po třech letech přichází nová verze PHP 5.4 a nese mnoho novinek.
  • První várka minipočítače Raspberry Pi byla rozprodána během pár minut.
  • Prohlížeč Opera pro Android má nové verze Mini 7 a Mobile 12.
  • Vývoj mobilního Tizenu postupuje, venku už je balíček pro vývojáře (SDK).
  • Systém DragonFly BSD 3.0 umí šifrovat kompatibilně s TrueCryptem.
  • Red Hat Enterprise Linux 5.8 je lepší ve virtualizaci a správě spotřeby.
  • SUSE Linux Enterprise 11 SP 2 přináší jádro ve verzi 3.0.
Diskuze (94) Další článek: Google nabízí aplikace pro Android v akci. Kus za 9 korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,