Také IBM chce změnit celé IT. A stává se Oraclem

IBM vypouští na trh PureSystems, novou generaci serverových systémů. Věří, že změní IT infrastrukturu na další dekádu. Tím, že se o IT už tolik nebudete muset starat.

„Jsme jednoznačně přesvědčení o tom, že PureSystems změní celé IT a definuje to, jak se IT bude používat a prodávat další dekádu.“ Tuto větu můžete v současné době slyšet z řad zástupců technologického giganta IBM, který na světový trh uvádí novou řadu serverů nazvaných právě PureSystems. Díky integraci všech možných prvků IT infrastruktury do jedné krabice má PureSystems výrazně zjednodušit veškeré procesy spojené s nasazováním serverových technologií – od nákupu, přes instalaci, správu až po kompletní provoz.

S podobnými ambiciózními větami ovšem nepřichází IBM samo. Například zástupci HP se počátkem roku při uvádění nové řady serverů ProLiant rovněž chlubili tím, že mají ambice změnit celé odvětví. Současní výrobci IT infrastruktury se snaží především o jedno – stavět vlastní systémy tak, aby zákazníci nemuseli kupovat žádné komponenty od nikoho jiného. Vznikají tak konvergované skládačky, které v sobě kombinují nejenom servery, ale také úložné systémy, síťové technologie, bezpečnostní produkty a nástroje pro správu a monitoring.

Otevřenější Oracle

„Každý mluví o sjednocování a zjednodušování. Rozdíl je ovšem v tom, když se podíváte na skutečná fakta,“ snaží se v rozhovoru pro Živě.cz hájit vizi IBM Botond Kiss. Big Blue celý systém připravovalo 4 roky a investovalo do něj 2 miliardy dolarů. „Důvod, proč to vývoj trval tak dlouho, je fakt, že jsme PureSystems připravovali úplně od podlahy,“ říká americký manažer.

Klepněte pro větší obrázek
O nic se nestarejte a nechte pracovat IBM. Botond Kiss při rozhovoru v hotelu Hilton.

Výsledkem tohoto čtyřletého snažení je černá krabice o velikosti větší ledničky, která na svém čele nese nápis IBM. Jsou v ní schovány technologie, které by samy o sobě měly stačit k chodu vašeho IT – servery běžící na Intelu a čipech POWER, síť, storage systém V7000, bezpečnostní prvky, potřebná propojení, middleware, virtualizační nástroje (VMware, Hyper-V, Red Hat KVM a PowerVM), nástroje pro nasazení a chod aplikací a jednotný řídící mozek, který vše umožňuje monitorovat a spravovat. V IBM ho interně nazývají mini-Watson, jenž funguje přesně pro potřeby IT.

Ovšem to, co uvnitř oné „ledničky“ je, by vás ve skutečnosti, alespoň podle představ IBM, nemělo vůbec zajímat. Celý proces dodávky této technologie by měl probíhat tak, že si buď napřímo nebo přes partnera objednáte PureSystems, ten vám bude doručen a po doručení pak za 4 hodiny zprovozněn. „Nemusíte se starat vůbec o nic, všechno podstatné dostanete v jednom balení,“ vychvaluje koncepci Kiss.

Tento koncept uzavřené „krabice“ jako by z oka vypadl Oraclu. IBM však úplné srovnání s Ellisonovou korporací odmítá. „Na Oraclu mohou běžet pouze aplikace Oraclu. My jsme otevření více technologiím a standardům,“ říká v rozhovoru v pražském Hiltonu Kiss. „U Oraclu musíte mít jeho aplikace, u UCS od Cisca zase hardware od Cisca. My chceme tyto bariéry odstranit,“ doplňuje. „Zákazníci mají rádi, když jsou věci do sebe integrovány, ale nemají rádi, když jsou v něčem uzamčeni.“ I to je důvod, proč PureSystems podporuje například virtualizační technologie od více výrobců a operační systémy Windows, Linux a unixový IBM AIX.

S onou uzavřeností Oraclu to ale není úplně černobílé. Firma samozřejmě preferuje, když se jejich hardware využívá pro provoz jejich softwaru, ale zároveň je možné provozovat také jiný software. Mimo jiné díky Javě.

Anonymní cloudové bedny

PureSystems si je s Oraclem podobný také v další věci – je možné si ho objednat se zabudovaným databázovým systémem, v tomto případě s IBM DB2. Ten mimo jiné podporuje zhruba 98 procent aplikací běžících na Oraclu, což velké modré dává do ruky dobrou zbraň při případném lákání zákazníků od konkurence.

Klepněte pro větší obrázek
Nikdo už nebude chtít jednotlivý hardware. Ředitel PureSystems pro rozvojové trhy Pius Kunz.

Aby to nebylo zase tak jednoduché, PureSystems je rozdělený na dvě části, které se vzájemně doplňují. PureFlex tvoří samotnou hardwarovou a infrastrukturní platformu, tedy onu „ledničku“. PureApplication System je pak platforma pro samotné softwarové vybavení a služby a mimo jiné zahrnuje i zmiňovanou databázi DB2.

Pokud si tedy chcete pořídit pouze samotný hardware, a takových zákazníků asi bude mnohem větší část, a na něm si spustit vlastní služby, IBM tuto možnost nabízí. Využít můžete také jakýsi zabudovaný AppStore nazvaný PureSystems Centre, ve kterém naleznete konfigurace, šablony, best practices a další software od více než stovky firem. Díky tomu si můžete najít nastavení, které se hodí do vašeho prostředí, a během chvilky ho aplikovat. Počítá se s tím, že partnerská a zákaznická síť IBM tuto databázi bude postupně rozšiřovat.

IBM dlouhá léta tvrdilo, že jednotlivé generace jejich serverových produktů jsou vzájemně kompatibilní. S příchodem PureSystems už to není úplně pravda, s některými kousky hardware už nepochodíte. Zároveň to ale neznamená, že by nový produkt nahradil ty současné. Stále vedle něj fungují mainframy System Z, x86 platforma System X, Power Systems a samotné úložné systémy IBM Storage.

Hlavně neztrácet čas a peníze

IBM v integraci všech komponent do jednoho balíčku vidí trend, který bude nadále narůstat. „Nikoho už nebude zajímat jednotlivý hardware, ale prostě si budou chtít koupit hotový cloud,“ míní ředitel PureSystems pro rozvojové trhy Pius Kunz. To, že si firmy mohou pořídit integrované systémy, může mít poměrně zásadní vliv na veškerou režii kolem. Zatímco dnes je často běžné, že nově koupený hardware trvá zprovoznit klidně i několik týdnů až měsíců, „ledničky“ toto číslo výrazně snižují.

Klepněte pro větší obrázek
To jsou ony. Ledničky do vašeho datového centra.

Součástí nové generace serverů nejenom od IBM jsou inteligentní systémy řízení, monitoringu a údržby, které například umí předcházet výpadkům a automatizují procesy, které dříve pracovníkům zabraly značné množství času. Podle statistik je až 70 procent rozpočet IT oddělení spotřebovaných právě na údržbu, instalace a další režijní práce. Tyto nároky se navíc neustále zvyšují – je potřeba více služeb, vše je více náročné a vše musí být rychlejší.

Samotní zástupci Big Blue očekávají, že mnohem více na odbyt půjdou sestavy PureFlex, které sice nenabídnou komplexní servis, ale zase disponují nižší cenou. O kompletní jednotky by za rok konkrétně v Česku mohly mít zájem jednotky zákazníků. Podobně jako u Oraclu jsou totiž tyto systémy svým výkonem, zaměřením a cenou určeny především pro velké a náročné subjekty. Ceny PureSystems startují na 100 tisících dolarech a produkt by měl být dostupný ještě v tomto čtvrtletí.

IBM u serverových produktů pracuje s vyššími cenami a dobrou marží. I když v celkových prodejích v loňském roce je z pohledu prodaných kusů s 12procentním podílem až třetí za HP a Dellem, z hlediska příjmů trh s 30 procenty ovládlo.

Diskuze (6) Další článek: Podívejte se, jak bude vypadat Firefox pro Metro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,