Tchaj-wan chce v Česku postavit čipové centrum. Firmy se bojí přetahování mozků

V Česku se začal rodit plán na vytvoření mezinárodního centra pro návrh špičkových čipů. Podle informací deníku E15 se na jeho vybudování chce podílet Tchaj-wan, který je díky společnostem jako TSMC největším výrobcem čipů na světě. Tchajwanská vláda by do projektu mohla dát vyšší stovky milionů korun. Projekt ale naráží na odpor společností, které už v Česku čipy navrhují. Bojí se totiž, že by jim Tchajwanci mohli odlákat už tak nedostatkové odborníky.

V tuzemsku se designem čipů zabývá několik předních světových společností. Jejich aktivity se dělí mezi Prahu a Brno. V hlavním městě má například zhruba dvousethlavé vývojové centrum největší evropský polovodičový výrobce STMicroelectronics. Dále jde o japonský Renesas Electronics dodávající mj. Applu nebo o ASICentrum spadající pod Swatch Group. V Brně zase zakořenil americký Intel, čínský Espressif nebo nizozemský NXP Semiconductors. Do mixu zapadají i tuzemské firmy Codasip nebo Tropic Square.

Tyto a další podniky se k projektu tchajwanského čipového centra zatím odmítají oficiálně vyjadřovat. Zejména pražské firmy ale podle několika zdrojů investici Tchaj-wanu nechtějí.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Další článek: Otec Unixu Kenneth Lane Thompson slaví 80 let. Bez něj by svět počítačů vypadal jinak

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,