Tesla příští rok začne používat vlastní čip pro umělou inteligenci se schopností autonomního řízení. Zbaví se Nvidie

Už minulý rok se objevily informace o tom, že Tesla spolupracuje s AMD na vývoji vlastního speciálního čipu, který bude určen pro běh umělé inteligence. Tato umělá inteligence pak bude zajišťovat efektivní autonomní ovládání elektromobilů značky Tesla.

Elon Musk nyní prozradil, že Tesla na projektu pracuje už dva roky, přičemž tým inženýrů se stále zvětšuje – nedávno Tesla přibrala i experta přes čipy přímo od Applu (pracoval na Apple A5). Vyvíjený čip už je v této fázi o řád výkonnější, než současné řešení od Nvidie, které Tesla aktuálně ve vozech používá - Nvidia Drive PX 2 AI.

Vzhledem k optimalizaci čipu čistě na konkrétní použití Tesly a umělou inteligenci, se nelze efektivnějšímu provozu divit, k podobnému kroku se už před lety odvážil třeba i Google se svým TPU (Tensor Processing Unit).

Kromě vysokého výkonu s nižší spotřebou a pochopitelně i nižší cenou má ale nová platforma hlavní výhodu – je zpětně kompatibilní a lze ji vyměnit za stávající hardware u již vyrobených a prodaných elektromobilů Tesla. Jedná se ale pouze o vozy s druhou generací autopilota, které už nemají původní (první) systém MobilEye EyeQ3 a tedy rok výroby 2016 a novější.

Elon Musk upřesnil, že všechny stávají systémy využívající procesor a grafický čip pro akceleraci umělé inteligence pouze emulují a naráží tak snadno na limity propustnosti mezi těmito částmi. Tesla vyvíjí čip, který bude provozovat neuronové sítě přímo v hardwaru, což je mnohem efektivnější.

Nový čip pro autopilota bude k dispozici během příštího roku, podrobnosti o ceně případného upgradu stávajících vozů ale Tesla zatím neprozradila. Je ale jasné, že tím opět získá větší kontrolu nad hardwarem a softwarem, což hodně věcí urychlí a také to do budoucna značně sníží náklady a sníží závislost na externích dodavatelích.

Právě autonomní systémy by měly hrát velmi důležitou roli v následujících letech a pokud automobilka nebude mít vlastní řešení, bude muset kupovat drahé řešení od Intelu, Nvidie a dalších výrobců.

Diskuze (61) Další článek: Facebook chce po bankách informace o platbách uživatelů, na oplátku nabízí jejich data

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,