Tesla v USA válcuje elektrickou i hybridní konkurenci. Prodává téměř desetkrát více elektromobilů než ostatní automobilky

Elon Musk je sice zralý na hodně dlouhou dovolenou, stejně tak zaměstnanci Tesly, ale jak ukazují nové výsledky prodejů dle webu InsideEV, tvrdá práce se neuvěřitelně vyplácí.

Jak lze vidět na tabulce prodejů jednotlivých elektromobilů a hybridů, které kombinují spalovací motor s menším elektromotorem, rozdíly mezi Teslou a ostatními automobilkami začínají být obrovské. I když měla Tesla navrch už od počátku roku, náskok v prodejích byl poměrně malý. Problém ale nebyl s poptávkou, ale s rychlostí výroby. V posledních měsících ale Tesla tvrdě pracovala na několikanásobném zrychlení výroby, což se jí nakonec podařilo a nyní vyrábí kolem 5 tisíc kusů elektromobilů Model 3, který je nejpopulárnější díky nízké ceně.

Takže zatímco v červnu Tesla prodala 5 902 Modelů 3, nejbližší konkurence v podobě Toyoty Prius Prime pouze 2 237 kusů. V červenci a srpnu ale nastoupila obrovská síla nové rychlé výroby v Tesle. V červenci tak Tesla prodala 14 250 Modelů 3 a v srpnu pak rovnou 17 800 kusů.

Klepněte pro větší obrázek
Přehled prodejů elektromobilů a hybridů dle jednotlivých měsíců v letošním roce (Zdroj: InsideEV)

Prodeje ostatních automobilek maximálně atakovaly přibližně 2 tisíce kusů a spíše mají klesající tendenci. I známé velké značky, které prodávají hybridy ve stejné prémiové kategorii, prodávají stovky a v některých případech jen desítky kusů měsíčně.

Klepněte pro větší obrázek
Porovnání elektromobilů a hybridů dle roku a měsíců (Zdroj: InsideEV)

Tesla tak rozhodně může slavit a pokud se jí podaří udržet či dokonce ještě zlepšit rychlost výroby, ostatní automobilky budou mít velký problém takový náskok dohnat. Pokud jde o celkové prodeje všech sledovaných elektromobilů a hybridů v USA, meziročně se měsíční prodeje zdvojnásobily.

Tesla také uvádí, že k dosažení prvního milionu prodaných elektromobilů obecně bylo potřeba 5 let. Poslední milion kusů se ale prodal za pouhých 6 měsíců, což skvěle ukazuje exponenciální vývoj, který bude podpořen i v následujících letech. Většina automobilek totiž plánuje kompletně přejít na elektrický pohon do několika let.

Diskuze (60) Další článek: První recenze grafických karet GeForce RTX 2000 od Nvidie budou dostupné od 17. září

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,