Trh s pevnými disky čeká pokles o více než deset procent

Pevné disky už nejsou jedinou volbou pro uložení dat v moderních počítačích, stále ale poskytují skvělý poměr ceny a kapacity. Nástupce v podobě SSD je již standardem v oblasti mobilních zařízení a začíná se pomalu dostávat i do klasických počítačů.

A právě kvůli poklesu poptávky po klasických počítačích a obrovskému zájmu o tablety či ultrabooky, které již ve většině případů sází na SSD, čeká dle iSuppli trh s pevnými disky tento rok výrazný pokles.

Letošní rok by se měly tržby z oblasti pevných disků pohybovat kolem 32,7 miliard dolarů, což je pokles o 11,8 % oproti roku 2012. Dle odhadů by měl být pokles v roce 2014 už mnohem nižší a tržby se propadnou přibližně na 32 miliard dolarů.

 2013-02-09 v 20.08.20.png
Odhady pro trh s pevnými disky (Zdroj: iSuppli)

Odhady sice značí mírný pokles, stálé snižování cen flash pamětí pro SSD by ale mohlo propad urychlit. Několik výrobců už nyní začalo u svých modelů nabízet hybridní řešení kombinující SSD a pevný disk, za dva roky už může i u takových modelů klidně zvítězit čisté SSD.

Hlavním segmentem pro pevné disky tak možná zůstanou především velké úložné systémy v podobě serverů a datacenter, kde jsou SSD využívány pouze pro nejnáročnější části infrastruktury.

 

Diskuze (23) Další článek: LibreOffice 4.0 přináší lepší podporu formátů a další užitečné maličkosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,