TSMC se stává nejhodnotnější polovodičovou společností na světě

V segmentu výroby polovodičů nastává další významný milník, který má ale hlavně byznysový charakter. TSMC se totiž stává nejhodnotnější polovodičovou společností na světě.

Cena akcií společnosti TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) se totiž na veřejné burze vyšplhala přes 66 dolarů, což znamená celkovou kapitalizaci firmy v hodnotě přes 313 miliard dolarů.

Takto vysoké ocenění znamená, že TSMC má vyšší hodnotu než Samsung, Nvidia, ale také Intel. Výraznému úspěchu na tomto poli se nelze divit – TSMC je jedničkou z pohledu pokročilosti výrobní technologie (nyní hromadně vyrábí 5nm čipy, staví továrnu na 3nm čipy) a dle TrendForce si drží tržní podíl s polovodičovou výrobou kolem 52 %.

Za prventstvím TSMC ale pochopitelně stojí obrovské investice, které se zvyšují s každou pokročilejší výrobní technologií. Jen jedna továrna na 3nm čipy vyjde TSMC přibližně na 20 miliard dolarů, zatímco u předchozích generací to byly ještě jednotky miliard dolarů.

Proto je tento trh tak náročný na konkurenci a nakonec přežilo jen několik hráčů, kteří si rozdělili trh, a ostatní zanikli nebo se zaměřili na specializovaný segment nebo část výroby.

Klepněte pro větší obrázek
Z čeho se skládá výrobní stroj od ASML využívající technologii EUV

Trochu v pozadí je ale také společnost ASML, která stojí za vývojem a výrobou samotných výrobních EUV strojů. Ty už jsou a do budoucna budou ještě více potřebnou částí celé továrny na čipy.

Diskuze (5) Další článek: Takhle zblízka jste Slunce ještě neviděli! Sonda Solar Orbiter poslala dechberoucí snímky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,