Uber Eats se v Česku spojil s McDonald’s, má už stovku restaurací a chce zavařit Dámejidlo

  • Uber Eats zveřejnil statistiky po měsíci provozu v Praze
  • Už má 100 restaurací a spojil se s McDonald’s
  • Rozváží se auty, na kolech i pěšky

Uber před měsícem začal v Praze s provozem služby Uber Eats, která je zaměřená na rozvoz jídel z restaurací všeho druhu, stejně jako to již několik let dělá české Dámejídlo.cz. Uber Eats ale postupuje velmi rychle a kromě přidávání nových restaurací se pochlubil i významným spojením s McDonald’s.

Uber sice každý zná primárně jako formu moderního taxi, už v roce 2014 začal ale experimentovat v Kalifornii se službou Uber Fresh, která byla součástí standardní aplikace Uberu. V roce 2015 ale došlo ke změně názvu na Uber Eats a oddělení do samostatné aplikace. Rokem 2016 začala pak masivní expanze do zahraničí a nelze se tomu divit – Uber je nejhodnotnější startup na světě a vybudovaná technologická platforma a množství řidičů mu umožňuje stále rozšiřovat možnosti, jak efektivní lokální logistiku využít naplno.

Globální expanze

Uber Eats už je aktuálně jako funkční služba dostupná ve více než 35 zemích a přes 290 městech, přičemž v minulém roce to bylo teprve ve 120 zemích. Růst je tak opravdu rychlý a Uber používá stejnou techniku, jako v případě klasického Uberu.

V rámci těchto zemí už spolupracuje s více než 100 tisíci restauracemi a konkrétně v Praze měsíc po spuštění je to už více než stovka restaurací. Uber se pochlubil i globálními statistikami v oblasti nejoblíbenějších jídel – lidé si objednali přes 15 milionů burrito, 12 milionů sushi a přes 47 milionů burgerů. Je jasné, že oblíbenost jídel se liší dle země., což je asi důvod, proč na prvních příčkách chybí pizza. S Uber

Eats lze objednávat kamkoli, kde je pokrytí (možnost vidět a ověřit v aplikaci).

Jak to funguje

Celý systém funguje podobně jako u běžného Uberu, ale ve všech částech se používá jiná aplikace a platforma. K dispozici je aplikace pro zákazníky, pro kurýry a pro restaurace. Uber má v pozadí vlastní backend, který je mírně odlišný od klasického Uberu, protože dovážka probíhá nejen pomocí aut, ale i kola nebo pěšky, pokud je to rychlejší způsob.

Zákazník si vybere jídlo, restaurace dostane oznámení a vidí, kde se nachází kurýr, takže může s přípravou jídla případně počkat až na dobu, kdy už je kurýr blízko, aby jídlo zbytečně nestálo kdesi na pultu v restauraci. Zákazník vidí přibližný odhad příjezdu kurýra s jídlem a navíc může vše sledovat v reálném čase, podobně jako u běžného Uberu. Lze vidět přesnou jízdu kurýra na mapě a kdy dorazí.

Klepněte pro větší obrázek

Samotná aplikace Uber Eats má chytrý systém doporučování a filtrace, v tomto směru už za ní jsou roky optimalizací ze zahraničí. Mezi podporovanými možnostmi je například objednávka dopředu, například klidně i týden a na přesný čas.

Rychlý rozmach v Praze

Jak už jsme zmínili, Uber Eats už v Praze spolupracuje se 100 restauracemi a za první měsíc si aplikaci stáhlo 30 tisíc uživatelů. Mezi nejoblíbenější jídla patří burgery, nudle a pizza a průměrný čas doručení je 31 minut. Dle vyjádření je průměrný čas doručení v rámci Evropy 30 minuty, takže se už teď jedná o skvělý výsledek. Dámejídlo dle aktuálních statistik má průměrný čas doručení 35 až 45 minut a spolupracuje s více než 500 restauracemi. V rámci celého Česka je to pak 2 tisíce restaurací.

Pro převoz jídla má Uber Eats speciální zelenou obří termotašku, která je určená pro teplé jídlo i studené nápoje, uvnitř má možnost vytvoření dvou pater a poradí si i s velkou krabicí od pizzy.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka tašky Uber Eats a plomby na tašce McDonald'a

Jednou z důležitých poznámek je, že Uber řidič nemůže v jednu chvíli převážet klienta a doručovat jídlo. Vždy je možné provozovat jen jednu službu a navíc převážet jen jediné jídlo za jízdu. Nedochází tak k žádnému rozvážení více jídel najednou byť v rámci menší lokality, protože by to ve výsledku znamenalo snížení kvality kvůli delšímu času doručování jednotlivých objednávek.

Uber má v Praze přes 2 tisíce řidičů, kteří mají auta, navíc se nově přidávají kurýři na kolech a pěšky. Všichni, kdo chtějí být i kurýry pro Uber Eats, musí projít školením jak manipulovat s jídlem, taškou, aplikací, jak se chovat k zákazníkům a podobně.

McDelivery – celosvětová spolupráce s McDonald’s

Uber Eats už na celosvětové úrovni získal opravdu velkého partneru – společnost McDonald’s, která má pobočky všude na světě. Uber tak v rámci Uber Eats oznámil spuštění spolupráce i v Praze, kde je možné objednávat téměř veškerou nabídku (kromě horkých nápojů, zmrzliny a podobně) zatím ze 4 restaurací McDonald’s a to v časovém období 11:00 až 23:00. Cena za doručení je jednotná – 49 Kč (připadne celá Uber Eats). Do konce roku se očekává násobně více poboček v Praze, ze kterých bude možné objednávat.

Spolupráce není ale ledajaká – McDonald’s má pro vyřizování objednávek pro Uber Eats speciální pult i speciální plomby na své papírové tašky, díky kterým bude zaručeno, že do tašky a do jídel nikdo jiný od vydání z restaurace nezasahoval. To je poměrně důležité, protože doposud to u konkurenčních platforem funguje dost amatérským způsobem.

Šéf McDonald’s pro Česko potvrdil, že firma nemá žádnou oficiální spolupráci s Dámejídllo.cz a jejich kurýři tak vlastně dorazí k objednávkovému pultu jako běžný člověk a objednají si jídlo „na sebe“. I to je důvod, proč je těžké vůbec rozpoznat, že jde o kurýra pro Dámejídlo.cz či jiné služby.

Na otázku, zda bude McDonald’s kvůli blízké spolupráci s Uber Eats bránit například Dámejídlo, aby prodávali nabídku z McDonald’s, bylo řečeno, že budou učiněny „některé kroky“, ale je otázkou, jestli by McDonald’s nebyl zbytečně sám proti sobě.

Ostatně je to firma, které jde o co nejvyšší zisk a tedy odbyt zboží a zbytečně si zablokovat většího odběratele nedává smysl. Uvidíme, jak to nakonec dopadne, možná to bylo divadlo pro Uber Eats, možná dojde skutečně k tvrdšímu kroku, kdy Dámejídlo například nebude moci používat McDonald’s ve své aplikaci.

Každopádně vstup Uber Eats na náš trh je určitě pozitivní zpráva, minimálně díky tomu, že lokální rozvážkové systémy dostanou pořádnou konkurenci a ukázku, jak se má rozvážet jídlo ve 21. století.

Diskuze (7) Další článek: Stačí říct a Google zamkne vašim dětem telefon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,