Uber se vrhá do dalšího oboru. Chce nabízet sdílené zaměstnance

Pryč jsou časy, kdy Uber byla jen sdílená jízda. Dnes jsou to alternativní taxi, samořídící vozidla, rozvážka jídla, elektrické koloběžky a brzy dost možná i pracovní agentura. Jak zjistily Financial Times, Uber začal testovat novou službu jménem Uber Works, skrze kterou by firmy mohly najímat krátkodobé zaměstnance.

Šlo by to tedy o klasickou pracovní agenturu. Služba by byla vhodná pro firmy, které potřebují jednorázově, například na nějakou akci, sehnat personál. Typicky číšníky, bezpečnostní pracovníky apod. Uber Works již v testovacím režimu funguje v Los Angeles a nyní se rozšiřuje do Chicaga.

Uber ale podle Financal Times upozorňuje, že jde o projekt, u kterého firma teprve zjišťuje, zda by měl smysl, podobně jako u elektrických koloběžek. Může se stát, že se nikdy do ostrého provozu nedostane. Neměl by také údajně zasahovat do práce současným rozšířeným pracovním agenturám, ale v čem by se Uber Works lišil, zpráva neuvádí.

Pokud by však projekt opravdu vznikl, lidé spolupracující s Uberem by měli další možnost, jak se uplatnit. Už nyní mohu řidiči, pokud si chtějí dát pauzu od jízd se zákazníky, začít rozvážet jídlo s Uber Eats. Pokud by navíc Uber Works vznikl, zcela jistě by firma musela začít řešit věci jako je minimální mzda nebo zdravotní pojištění, což v dnešní době nedělá.

Šéf Uberu Dara Khosrowshahi v minulosti avizoval, že firma se bude nejspíš ubírat rozmanitějším směrem než jen sdílenou jízdou. Souvisí to mimo jiné s plánem Uberu jít příští rok na burzu - například Uber Eats, de facto vedlejší snaha firmy, má podle bankéřů z Wall Street již hodnotu 20 miliard dolarů, takže se Uberu vyplácí. Celková hodnota společnosti se pohybuje kolem 70 miliard dolarů.

Uber jeden čas přemýšlel i nad létajícími taxíky:

Diskuze (14) Další článek: Exotický český oktoplán Zuri získal investici. Chce spojit dron s letadlem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,