Ukrajinský internet funguje i nadále díky Česku. Pomáháme jim s národní doménou UA

Česko pomohlo Ukrajině nejen dodávkami zbraní a humanitární pomocí, ale také technologickou podporou její síťové infrastruktury. Ukrajinský internet tak i ve složité situaci nadále běží mimo jiné díky pomoci z Česka.

Správce ukrajinské domény Hostmaster LLC se nedávno obrátil na svého pražského kolegu CZ.NIC s prosbou, aby česká strana pomohla s řízením některých doménových systémů.

Na území ČR tak nyní běží autoritativní DNS cluster pro doménu UA, který pomáhá v tom, aby i nadále spolehlivě fungoval překlad doménových jmen (tedy ukrajinských webových adres) na IP adresy cílových webových serverů.

Za pomoc v této nelehké situaci jsme upřímně vděčni našim českým kolegům z CZ.NIC a NIX.CZ, s nimiž máme dobré vztahy a se kterými se za normální situace vídáme na odborných mezinárodních fórech.

Oleh Levčenko, ředitel organizace Hostmaster

Do nelehkého úkolu se vedle CZ.NIC zapojil také klíčový tuzemský peering NIX.CZ a po několika dnech testování už celý systém běží v ostrém provozu v tuzemském datacentru.

Jak funguje doménový systém na internetu a co to jsou autoritativní jmenné servery se dočtete v našem jarním článku, kde krok za krokem překládáme webovou adresu na IP adresu cílového stroje.

Diskuze (15) Další článek: Tornádo na Moravě. Znovu. Škody jsou tentokrát menší, ale tohle byste nechtěli mít na dvorku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,